Apakah Pengurusan Proaktif?

Pemilik perniagaan kecil yang proaktif tidak menunggu kejayaan datang kepada mereka. Sebaliknya, mereka menghadapi kesukaran yang diharapkan terlebih dahulu. Mereka merancang strategi perniagaan yang bertujuan untuk mencapai tujuan yang tinggi sambil mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko. Pendekatan proaktif terhadap pengurusan dapat meningkatkan setiap aspek perniagaan anda, dari pemasaran hingga hubungan pekerja.

Perbandingan

Pengurus yang reaktif membiarkan keadaan menentukan bagaimana mereka meneruskannya. Contohnya, pengurus perniagaan kecil yang reaktif mungkin menunggu penjualan meningkat sebelum melaburkan wang di syarikatnya. Tetapi pengurus yang proaktif, dan bukannya menunggu perubahan terjadi, mungkin akan banyak melabur dalam kempen pemasaran untuk mendorong penjualan untuk syarikatnya.

Kesan

Kedua-dua gaya pengurusan reaktif dan proaktif boleh gagal. Ketakutan pengurus yang reaktif mungkin menghalangnya mengambil peluang yang akan merangsang perniagaannya. Seorang pengurus yang proaktif mungkin bodoh, membuang masa dengan projek yang tidak mungkin dan bukannya sabar menunggu peluang yang tepat. Tetapi pengurusan yang proaktif lebih disukai, kerana kejayaan dalam perniagaan memerlukan kesediaan untuk mengambil kesempatan, dan juga kemampuan untuk mengelola risiko dengan tepat.

Pengurusan Risiko Proaktif

Melalui pengurusan risiko yang teliti, pengurus proaktif membantu memastikan kejayaan projek. Pengurusan risiko yang proaktif melibatkan penganalisaan situasi dengan teliti untuk menentukan risiko utama dan kemudian mengambil langkah untuk mengurangkan kemungkinan kerosakan. Sebagai contoh, pemilik kilang mungkin menyedari bahawa pekerjanya mengabaikan keselamatan di tempat kerja. Alih-alih menunggu tragedi terjadi, dia merancang dan menguatkuasakan peraturan ketat untuk tingkah laku selamat dan membuat protokol kecemasan untuk situasi berbahaya. Pada asasnya, pengurusannya yang proaktif mengurangkan kemungkinan masalah masa depan dan meminimumkan kesan negatif kemalangan yang berlaku.

Pengaruh Bermanfaat

Dengan yakin dan optimis, pengurus proaktif dapat memberi inspirasi kepada pekerja. Sebagai contoh, seorang pengurus jualan yang bersemangat dan memberi semangat dengan wakil penjualannya dapat mendorong perkembangan tingkah laku proaktif yang sama pada pekerjanya. Dalam berurusan dengan pelanggan, perwakilan penjualan juga akan bersemangat dan mendorong, yang mendorong peningkatan kepercayaan dan penjualan pelanggan.

Pembangunan Pekerja

Pengurus proaktif juga memahami pentingnya pemberdayaan pekerja. Mengembangkan kemahiran pekerja kini memastikan kemampuan masa depan mereka, meningkatkan kekuatan organisasi secara keseluruhan. Sebaliknya, pengurus yang reaktif, menunggu sehingga timbul keperluan untuk memberi tumpuan kepada latihan dan pendidikan pekerja, yang mungkin terlalu lambat.