Mengenai Penjenamaan Perkhidmatan

Perkhidmatan penjenamaan boleh sama pentingnya dengan kejayaan perniagaan anda seperti jenama produk. Jenama anda memberitahu pelanggan bahawa anda adalah pengacara pit-bull, hospital yang penyayang, atau guru perniagaan yang berpengalaman dan berpengalaman. Anda tidak boleh mencantumkan logo pada perkhidmatan seperti produk, tetapi penjenamaan perkhidmatan masih dapat dilakukan.

Petua

Untuk memberi jenama perkhidmatan anda, tentukan gambar yang ingin anda unjurkan. Bentuk semua komunikasi, gaya dan kehadiran media sosial anda agar sesuai dengan gambar itu. Kemudian, berusaha untuk menjadi sehebat gambar anda.

Penjenamaan Tidak dapat Dielakkan

Syarikat anda dan perkhidmatannya berjenama sama ada anda mencuba atau tidak, kata pakar pemasaran di Hinge. Paling mudah, penjenamaan berasal dari gabungan reputasi dan keterlihatan anda dalam kumpulan pelanggan sasaran anda. Interaksi pelanggan anda dengan perniagaan anda dan pendapat mereka mengenai syarikat anda membentuk jenama anda. Ini mungkin bukan jenama yang anda mahukan - tanyakan kepada mana-mana perniagaan yang jenamanya adalah banyak ulasan dalam talian yang negatif.

Usahawan menasihati anda untuk membentuk persepsi pelanggan dan bakal pelanggan terhadap perniagaan anda dengan mengambil alih jenama anda sendiri. Langkah pertama ialah menentukan jenama yang anda mahukan. Adakah anda menawarkan perkhidmatan butik yang diperibadikan atau perkhidmatan kos rendah untuk orang yang tidak mempunyai wang lagi? Adakah sekolah lama anda atau adakah anda mengganggu paradigma industri? Adakah kos, kualiti, kelajuan atau harga jualan anda?

Setelah anda menentukan diri anda, anda dapat mengembangkan strategi jenama. Ini merangkumi apa yang anda sampaikan secara visual dan lisan, kehadiran media sosial anda, dan tempat anda beriklan, serta apa yang anda iklankan. Periklanan di Seventeen , misalnya, memberitahu orang yang anda layani pasaran yang berbeza daripada jika anda mempromosikan perkhidmatan anda di Cigar Aficionado . Strategi yang berjaya mempunyai beberapa elemen:

  • Anda dan semua orang dalam pasukan anda harus memahami jenama anda dan bagaimana anda menyampaikannya kepada pelanggan.
  • Anda memerlukan suara dan nada yang jelas untuk komunikasi anda. Anda boleh bercakap, formal, santai atau kuat, tetapi nada harus tetap konsisten.
  • Setiap bahagian perniagaan anda harus menggambarkan jenama: bagaimana anda menjawab telefon, bagaimana anda berpakaian untuk pertemuan pelanggan, kad perniagaan dan brosur anda.
  • Anda sesuai dengan jenama anda. Sekiranya jenama paip anda "cepat dan berpatutan," anda harus menjadi keduanya.

Penjenamaan di Media Sosial

Letupan media sosial mencipta lebih banyak peluang dan cabaran untuk penjenamaan daripada dulu. Daripada berkomunikasi melalui panggilan telefon atau e-mel, anda dan pelanggan anda mungkin berinteraksi di laman web, Facebook, Twitter, Instagram atau catatan blog anda. Sprout Social mengatakan tidak kira berapa banyak rangkaian sosial yang anda gunakan, jenama anda harus konsisten secara visual: logo yang sama, skema warna yang serupa dan fon yang serupa.

  • Siarkan secara berkala di media sosial mana yang anda gunakan. Sekiranya tidak ada kandungan, anda akan kehilangan bola mata.
  • Kembangkan suara jenama anda, sama ada snarky, hipster, ceria atau bernas.
  • Kembangkan keperibadian anda untuk setiap media. Anda ingin memastikan suara tetap konsisten, tetapi pada masa yang sama, anda harus menyesuaikan persembahan anda bergantung pada sama ada anda melepak dalam talian dengan milenial, warga emas, artis atau penggiat.

Nampak Kesan

Untuk meyakinkan pelanggan anda, anda dapat memberikan perkhidmatan penerbangan teratas, firma pemasaran Hinge menasihatkan bahawa mempunyai imej yang menarik. Sekiranya anda atau seseorang dalam pasukan anda adalah pakar dalam bidangnya, misalnya, itu dapat meningkatkan jenama syarikat. Walaupun anda tidak memulakannya dengan cara ini, dari masa ke masa, anda boleh mengembangkan prestij ahli.

Mencari klien berprofil tinggi juga boleh menjadi strategi yang berjaya. Beberapa firma undang-undang telah membangun nama mereka di satu kes pengadilan yang cukup menonjol untuk membuatnya menjadi tajuk utama. Kumpulan lain membina reputasi mereka dengan bekerja dengan organisasi berprofil tinggi dalam projek.