Mengapa Pekerja Jangka Panjang Penting?

Mencari pekerja yang baik adalah mencabar bagi sebarang perniagaan. Walaupun anda berjaya mencari pekerja yang baik, mengekalkannya adalah satu lagi cabaran. Perolehan yang tinggi menunjukkan ketidakpuasan pekerja, yang menunjukkan buruknya syarikat. Sebaliknya, pekerja jangka panjang cenderung menunjukkan kepuasan pekerja. Sebagai pemilik perniagaan kecil, mempunyai pekerja jangka panjang adalah penting kerana banyak sebab.

Pangkalan Pengetahuan Padu

Pekerja yang telah bertahun-tahun bekerja dengan syarikat mempunyai pengetahuan yang besar mengenai budaya syarikat dan produk serta perkhidmatannya. Mereka telah mengalami banyak perubahan di tempat kerja, dan akibatnya memahami apa yang berhasil dan apa yang tidak. Dalam menjalankan tugas mereka dari hari ke hari, mereka mengembangkan asas pengetahuan yang kuat, yang menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi kerana lebih sedikit kesalahan yang dilakukan. Sebagai contoh, pekerja jangka panjang di sebuah syarikat perkilangan mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai prosedur pengeluaran dan teknik pembuatan, yang akhirnya menghasilkan penjualan yang lebih tinggi.

Sistem Sokongan yang tidak ternilai

Setiap kali anda mengambil pekerja baru, anda mesti melatihnya. Pekerja jangka panjang telah menjalani proses ini dan boleh menjadi sistem sokongan yang tidak ternilai bagi pekerja baru. Sebagai contoh, masalah perakaunan atau perkeranian yang sama dengan yang disewa oleh pekerja baru dapat segera diselesaikan oleh pekerja jangka panjang, membebaskan lebih banyak masa untuk semua orang. Sekiranya pekerja baru menjadi tertekan atau terbeban dengan tugas pekerjaannya, pekerja jangka panjang dapat meyakinkannya bahawa pada waktunya dia akan mendapat tanggungjawabnya.

Menunjukkan Kestabilan

Dengan bersama syarikat selama beberapa tahun, pekerja jangka panjang mencerminkan persekitaran kerja yang stabil, yang meningkatkan semangat. Setiap kali pekerja berhenti atau diberhentikan, ia mengganggu persekitaran kerja kerana pengganti yang sesuai mesti dijumpai. Lebih jauh lagi, dalam ekonomi di mana pekerjaan jarang, pekerja jangka panjang menunjukkan persekitaran kerja yang selamat. Perolehan yang tinggi dapat menimbulkan ketidakpastian pekerja yang ada, kerana mereka mula bertanya-tanya adakah mereka akan menjadi yang seterusnya.

Menjimatkan Kos

Perolehan pekerja menanggung kos syarikat. Kos berbeza mengikut syarikat, tetapi biasanya merangkumi yuran pemisahan, seperti untuk wawancara keluar, tugas pentadbiran yang berkaitan dengan pemutusan kerja, pemberhentian kerja atau pemisahan, dan pampasan pengangguran. Kos penggantian termasuk iklan untuk pekerjaan baru, menyaring pemohon, melakukan wawancara, dan tugas pentadbiran yang berkaitan dengan pengambilan pekerja. Dengan mengekalkan pekerja anda, kos ini tidak menjadi masalah.

Strategi Pengekalan

Pekerja jangka panjang setia kepada syarikat, tetapi anda mesti berusaha untuk mengekalkannya seperti itu. Beri motivasi kepada mereka dengan menyediakan pakej insurans kesihatan dan pakej persaraan yang kompetitif. Sekiranya boleh, promosikan dari dalam dan bukannya menggaji pendatang baru. Menawarkan masa faedah berbayar, seperti hari peribadi, sakit dan percutian, serta kenaikan dan bonus tahunan. Tunjukkan kemurahan hati anda dengan menawarkan faedah kecil setiap minggu, seperti makanan ringan atau bagel percuma. Sekiranya pekerja keluar, cari tahu mengapa dengan melakukan "tinggal wawancara" dengan pekerja yang masih ada. Gunakan maklumat untuk mengetatkan teknik penyimpanan pekerja anda. Mempunyai dasar pintu terbuka supaya pekerja merasa selesa untuk mendekati pengurusan dengan masalah yang berkaitan dengan pekerjaan. Layan semua pekerja dengan adil dan hormat.