Faktor-faktor Yang Menjadi Kelebihan Persaingan

Kelebihan daya saing yang mampan sangat penting untuk kejayaan dan daya maju perniagaan jangka panjang. Kelebihan daya saing adalah kekuatan yang dimiliki syarikat yang menetapkan asasnya untuk membezakan dari pesaing. Mempertahankannya adalah penting untuk membina jenama dan untuk mengelakkan daripada terus mencari peluang baru, jangka pendek.

Didorong Aset

Kelebihan daya saing yang berkekalan biasanya dihasilkan dari aset asas syarikat, seperti pelanggan setia, pembekal yang dipercayai atau sistem operasi yang cekap. Semua ini boleh menjadi pemangkin kelebihan daya saing. Pelanggan setia, menurut definisi, sukar untuk dicuri. Hubungan pembekal teras memberi anda sekutu yang dipercayai. Sistem yang cekap dalam operasi dalaman anda melebihi alat dan peralatan yang betul; mereka dikembangkan melalui proses kerja dan aktiviti yang menjimatkan atau menjana pendapatan.

Sukar disalin

Mungkin faktor yang paling melekat dalam mengekalkan kelebihan daya saing ialah mereka sukar disalin. Sekiranya kekuatan produk, perkhidmatan atau operasi anda mudah ditiru, kelebihannya pasti tidak berkekalan. Peralatan canggih, peningkatan pelaburan dalam iklan atau lebih banyak pekerja semuanya mudah disalin. Keseluruhan budaya syarikat, seperti budaya Southwest Airlines yang menekankan keseronokan, lebih sukar untuk disalin, kerana merangkumi sejumlah faktor yang bersinergi.

Penjenamaan

Kesan kumulatif pengiklanan pembinaan jenama dari masa ke masa juga menyumbang kepada kelebihan yang berterusan. Pada hakikatnya, tidak ada yang dapat menyalin reputasi jenama unik syarikat anda. Menjalin hubungan baik dengan jenama dan produk anda adalah kunci. Apple mengarahkan pelanggan untuk meletakkan teknologi mudah alih canggih. McDonald's telah lama menarik keluarga dan anak-anak dengan perkhidmatan pantas, Happy Meals dan kawasan PlayLand.

Berkekalan

Agar kelebihan daya saing kekal, nilai yang dirasakan pelanggan dari mereka mesti kekal. Membina kelebihan di sekitar mode sementara sememangnya mengehadkan. Oleh itu, syarikat teknologi mesti mengembangkan kelebihan yang melampaui harapan pada satu produk pelarian, dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, paten dan tanda dagangan yang memberi kesan pasti membantu. Raksasa penyewaan filem Blockbuster gagal menyesuaikan diri dengan pergerakan penyewaan filem kepada penyedia berasaskan kios dan dalam talian, dan reputasinya dan kelebihan industri lain akhirnya kehilangan nilai di pasaran.