Cara Mendaftar Label Rekod

Memulakan label rekod bebas anda sendiri memerlukan anda membuat syarikat, mendaftarkannya sebagai perniagaan di bidang kuasa anda, dan kemudian bergabung dengan organisasi industri utama yang dapat membantu label berjaya. Masa yang terlibat boleh menjadi banyak, dan pasti akan ada bayaran yang perlu dibayar, tetapi mereka perlu untuk beroperasi secara sah sebagai perniagaan dan melindungi harta intelektual anda - dan seniman anda.

 1. Buat Syarikat Anda

 2. Tubuhkan perniagaan anda secara sah dengan daerah atau negeri anda. Tentukan struktur undang-undang label anda dan, jika ia adalah milik tunggal atau perkongsian, daftarkan nama perniagaan anda dengan bandar atau daerah yang akan anda jalankan perniagaannya. Sekiranya syarikat itu berhad atau S-corporation, maka daftarlah dengan jabatan negeri anda syarikat atau entiti setaraf.

 3. Sebilangan yuran pemfailan terlibat, dan meminta bantuan pengacara untuk memfailkan perniagaan anda dengan negara, walaupun tidak wajib, dapat membantu. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS menawarkan maklumat tambahan mengenai penubuhan perniagaan anda secara sah.

 4. Sertailah Organisasi Hak Prestasi

 5. Sertailah organisasi hak prestasi (PRO) jika label rakaman anda akan memiliki hak penerbitan muzik. Daftar sebagai penerbit dengan salah satu daripada tiga PRO utama di Amerika Syarikat yang merangkumi American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP), Broadcast Music Inc. (BMI) atau SESAC. Setiap PRO mengesan, mengumpulkan dan mengagihkan royalti dari siaran muzik dan persembahan di seluruh dunia.

 6. Dapatkan Kod Pendaftar untuk ISRC

 7. Memohon sebagai pemilik hak rakaman untuk mendapatkan Kod Pendaftar sehingga label anda dapat memberikan Kod Rakaman Standard Antarabangsa (ISRC). Lengkapkan permohonan dan bayar satu kali bayaran kepada Persatuan Industri Rakaman Amerika (RIAA), yang mengawasi penugasan ISRC dan mengeluarkan Kod Pendaftar. Kod berangka ini mengenal pasti label rekod anda dan digunakan sebagai awalan bagi ISRC. ISRC adalah kod yang mengenal pasti rakaman audio atau video tertentu.

 8. Terima sebahagian besar ISRC label anda, yang merangkumi sebanyak 100,000 ISRC setiap Kod Pendaftar, dan berikan satu ISRC untuk setiap lagu yang dihasilkan sepenuhnya dan siap untuk dijual atau diedarkan.

 9. Daftar dengan Nielsen Soundscan

 10. Daftarkan setiap ISRC label anda dengan Nielsen Soundscan. Lengkapkan borang pendaftaran tajuk Soundscan dalam talian, termasuk ISRC, untuk setiap lagu yang dikeluarkan oleh label anda. Nielsen akan melacak dan melaporkan kepada anda penjualan, tayangan udara dan siaran rilis anda di seluruh dunia. Carta muzik, termasuk carta "Papan Iklan". berdasarkan data Nielsen.

 11. Pertimbangkan Pendaftaran RIAA

 12. Pertimbangkan untuk bergabung dengan Persatuan Industri Rakaman Amerika (RIAA) jika label anda adalah syarikat dengan tanggungan terhad atau S-corporation. Memohon keahlian langsung dengan RIAA setelah label anda mendapat penjualan CD yang tetap, kerana iuran untuk keahlian RIAA berdasarkan pangsa pasar dan penjualan kasar label anda. RIAA mewujudkan dan mengedarkan penghargaan penjualan rekod Emas, Platinum, Multi-Platinum dan Berlian.