Saya Tidak Dapat Membuat Pautan Pautan Saya ke Tempat Kerja

Mengklik hyperlink dalam dokumen, mesej e-mel atau halaman Web secara automatik melancarkan penyemak imbas Web lalai komputer dan membuka halaman yang dipautkan atau sumber dalam talian. Sekiranya hyperlink tidak berfungsi dengan betul, atasi masalah dengan memeriksa alamat pautan, format pautan dan tetapan program.

Periksa Laman Web Asal

Gunakan penyemak imbas Web anda untuk mencari halaman asal dengan alamat Uniform Resource Locator yang anda gunakan untuk pautan tersebut. Laman web kadang-kadang memadam halaman atau memindahkannya ke lokasi yang berbeza. Beberapa blog dan laman web juga menghasilkan alamat URL dinamik yang tidak dirancang untuk pautan kekal, jadi kandungan yang dipautkan mungkin telah hilang. Dalam keadaan ini, laman web ini mungkin memaparkan mesej ralat "404 - Tidak Ditemui" di penyemak imbas anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui laman Web yang betul, cuba cari lokasi barunya dengan menggunakan ciri carian laman web atau peta laman dalam talian.

Periksa Alamat URL

Sekiranya anda mengetik alamat URL secara manual daripada menyalin dan menampal alamat, anda mungkin terlepas watak. Bahkan menyalin dan menampal URL boleh menyebabkan masalah jika anda tidak menyorot alamat lengkap sebelum menggunakan perintah salin. Bandingkan URL asal dengan alamat yang anda tambahkan untuk pautan hiper. Untuk memastikan anda menangkap alamat yang betul, sorot dan salin URL penuh dari bar alamat penyemak imbas Web anda dan kemudian ganti pautan yang rosak dengan pautan baru.

Struktur Domain

Beberapa laman web menggunakan "// www" untuk memulai URL, sementara yang lain tidak menggunakan bahagian "www" dari alamat. Sekiranya laman web dikonfigurasikan dengan betul, ini tidak akan memberi perbezaan. Walau bagaimanapun, gangguan konfigurasi laman web kadang-kadang dapat mengelakkan halaman yang dipautkan dilancarkan sekiranya awalan yang salah digunakan di alamat pautan. Pada masa yang sama, pastikan bahawa anda mempunyai domain peringkat teratas yang betul; halaman di laman ".org" tidak akan dibuka jika anda salah memberikan alamat ".com". Sekali lagi, masalah ini dapat diselesaikan dengan menyalin alamat yang betul dari bar alamat penyemak imbas daripada memasukkan URL pautan secara manual.

Tetapan Program

Sebilangan besar program produktiviti dan pengurusan maklumat mengesan dan memformat hyperlink secara automatik. Pada yang lain, anda mungkin perlu menonjolkan teks pautan dan memilih pilihan pautan hiper dari menu klik kanan. Program e-mel tidak akan menguraikan pautan hiper secara automatik jika program telah dikonfigurasi untuk menangani pesan e-mel hanya dalam format teks biasa. Untuk menjadikan hyperlink dapat diklik di kebanyakan program atau perkhidmatan e-mel, seperti Microsoft Outlook, Windows Live Mail atau Yahoo Mail berasaskan Web, anda perlu menetapkan format e-mel lalai sebagai "HTML" atau "Rich Text." Tukar format surat lalai dari menu Pilihan atau Alat aplikasi. Dalam penyemak imbas Web, jika anda telah menambahkan pautan baru ke laman Web, kadang-kadang menyegarkan penyemak imbas dengan kunci "F5" akan memaparkan pautan tersebut.Pertimbangan lain adalah bahawa beberapa perisian bergantung pada awalan "//" untuk mengesan dan memformat hyperlink. Sekiranya anda menghilangkan awalan ini, pautan mungkin tidak berfungsi.