Tetapan Apa yang Anda Gunakan untuk Kertas Vellum dalam Pencetak Canon?

Vellum mempunyai pelbagai kegunaan termasuk kerajinan, membuat kad dan jemputan yang elegan dan meningkatkan seberapa banyak projek yang dapat diimpikan oleh orang kreatif. Pencetak Canon anda boleh mengubah vellum menjadi alat tulis atau hiasan rasmi untuk buku skrap anda. Oleh kerana Canon mengeluarkan pencetak inkjet dan laser, pastikan anda memilih kertas vellum yang akan berfungsi dengan baik pada pencetak anda.

Apa itu Kertas Vellum?

Pada asalnya, vellum dibuat dari kulit binatang. Vellum moden dibuat dari kapas dan bukannya pulpa kayu seperti kertas pencetak biasa. Semasa bercakap mengenai pencetak dan proses pencetakan, vellum termasuk dalam kategori media cetak khas.

Pertimbangan Semasa Mencetak Vellum

Vellum adalah media cetak yang tidak berpori, biasanya dengan permukaan yang halus. Vellum tidak menyerap dakwat seperti kertas biasa dan boleh melekatkan jika dakwat terlalu banyak digunakan atau jika dakwat tidak diberi masa yang cukup untuk kering. Sekiranya projek anda membenarkannya, pilih fon dengan huruf sempit untuk meletakkan dakwat sesedikit mungkin di halaman. Ambil setiap helaian dari dulang keluaran kerana ia keluar dari pencetak semasa mencetak helaian kertas vellum berturut-turut. Ketepikan sehingga helaian seterusnya tidak menyikat permukaannya sebelum dakwat kering.

Memuatkan Kertas Vellum

Ikuti arahan untuk pencetak Canon anda semasa memasukkan kertas khas. Sekiranya vellum tidak disebut secara khusus, ikuti arahan untuk mencetak bahan ketelusan. Dalam pencetak desktop kecil Canon, seperti siri Pixma, muatkan sehingga 30 helai di pengumpan lembaran di bahagian belakang atas pencetak. Untuk pencetak desktop yang lebih besar, seperti siri Imageclass, muatkan vellum di dulang serbaguna di sebelah kiri pencetak. Pencetak alas besar, seperti siri Imagerunner, mempunyai dulang pintas di sebelah kanan pencetak untuk mengendalikan media cetak khas seperti vellum.

Tetapan Pencetak

Buka sifat pencetak untuk pencetak Canon anda sebagai persediaan untuk mencetak. Pada tab "Utama", buka senarai juntai bawah "Jenis Media". Sekiranya vellum ada dalam senarai, pilihlah. Pilih "Ketelusan" jika vellum tidak ada dalam senarai. Setelah pilihan dibuat, selebihnya tetapan mengisi secara automatik untuk membolehkan mencetak. Periksa sumber kertas untuk memastikan baki suapan untuk kertas khas dipilih.

Sekiranya tidak ada vellum atau ketelusan, pilih "Kertas Polos." Buka senarai drop-down "Paper Source" dan pilih baki suapan yang memegang vellum. Di bahagian "Kualiti Cetakan", pilih "Cepat" atau "Draf." Ini memastikan pencetak menggunakan sedikit dakwat pada vellum.

Sekiranya pencetak Canon anda membenarkan penyalinan dupleks, jangan pilih. Tinta di bahagian pertama mungkin tidak dikeringkan sebelum helaian dimasukkan melalui proses pencetakan untuk bahagian kedua, terutamanya jika anda mempunyai salah satu pencetak berkelajuan tinggi Canon. Cetak satu sisi, biarkan dakwat kering dan kemudian balikkan vellum dan cetak bahagian kedua.