Adakah Menambah Pemacu Keras Kedua Menambah Ingatan Saya di Komputer Desktop?

Komputer anda mempunyai dua jenis memori asas: penyimpanan cakera keras dan memori akses rawak, dan mereka menjalankan fungsi yang berasingan. Walaupun menambahkan cakera keras kedua meningkatkan kapasiti simpanan PC anda, ia tidak akan mempengaruhi RAM komputer secara langsung. Semasa anda merancang peningkatan, anda perlu memahami perbezaan antara cakera keras dan RAM dan apa yang mereka lakukan di komputer anda.

Pemacu Keras

Pemacu keras di PC anda adalah repositori untuk data, termasuk dokumen, fail media dan perisian. Juruteknik memanggil storan cakera keras tanpa voltan kerana data kekal ketika komputer dimatikan. Pemacu keras tradisional merekod data secara kekal dalam medan magnet kecil pada plat logam berputar; teknologi pemacu keadaan pepejal yang lebih baru tidak mempunyai bahagian yang bergerak, sebaliknya menggunakan memori kilat untuk menyimpan fail. Sebilangan besar PC pengguna dilengkapi dengan cakera keras tunggal. Komputer yang lebih besar mempunyai ruang untuk dua atau lebih pemacu di dalam casing, walaupun pemacu luaran tersedia untuk mesin desktop dan komputer riba yang lebih kecil.

Ram

Memori akses rawak adalah kawasan penyimpanan sementara berkelajuan tinggi di mana komputer anda mengadakan program yang sedang berjalan, membuka dokumen dan hasil pengiraan dan pemprosesan fail antara. Mikroprosesor komputer mengakses RAM pada kelajuan hingga 12.8 bilion aksara sesaat. RAM tidak stabil kerana data yang disimpannya hilang apabila anda mematikan komputer. RAM adalah apa yang biasanya disebut oleh pengguna komputer sebagai "memori", walaupun cakera keras juga secara teknikal adalah peranti penyimpanan memori. Untuk menaik taraf RAM, anda menambah atau mengganti modul memori yang melekat pada penyambung pada papan induk komputer. Kerana komputer dengan RAM yang tidak mencukupi mempunyai prestasi yang buruk, menambah lebih banyak lagi kelajuan PC dengan sedikit kos. Menambah cakera keras kedua, bagaimanapun, tidak meningkatkan RAM anda.

Memandu Huruf

Walaupun menambahkan cakera keras kedua memberi anda lebih banyak simpanan, kerana peraturan yang digunakan Windows dalam menguruskan pemacu, ia tidak menjadikan pemacu "C:" anda lebih besar. Sebaliknya, anda menyediakan pemacu baru dengan huruf lain sesuai dengan pemacu lain yang mungkin dimiliki oleh PC anda. Contohnya, jika PC anda mempunyai cakera keras "C:" dan pemacu DVD "D:", anda boleh menetapkan huruf "E:" ke cakera keras kedua. Anda kemudian boleh memindahkan fail yang jarang digunakan ke "E:" untuk mengosongkan ruang di "C :," misalnya.

Memori Maya

"Memori Maya" adalah tipu daya yang digunakan Microsoft Windows untuk memaksimumkan keupayaan komputer; ia menggabungkan RAM dan beberapa ruang cakera keras untuk membolehkan PC menjalankan lebih banyak program secara serentak daripada yang boleh dilakukan dengan RAM sahaja. Walaupun memori maya tidak secepat RAM dengan sendirinya, fleksibiliti yang diberikannya bernilai penalti prestasi kecil. Untuk melaksanakan memori maya, Windows mengekalkan "fail paging" pada cakera keras, mengambil ruang beberapa gigabait. Sekiranya anda menambah cakera keras kedua dan mengosongkan ruang pada pemacu "C:", anda boleh menggunakan ruang tambahan untuk menjadikan fail paging lebih besar. Ini berguna sekiranya program anda memerlukan memori yang banyak.