Memulakan Perniagaan Menjual Ais Krim

Sekiranya anda seorang fanatik ais krim yang mencintai orang, perniagaan ais krim boleh menjadi permulaan yang hebat. Bergantung pada anggaran anda, perniagaan ini dapat dijalankan dari troli, trak atau kedai. Menurut Usahawan, perniagaan ais krim boleh menjadi lumayan, menjana sehingga $ 50,000 selama bulan-bulan musim panas sahaja. Sebelum anda membuka pintu kepada orang ramai, pastikan anda mempunyai rancangan perniagaan, konsep asli yang membezakan anda dengan pesaing dan pelesenan yang betul.

1

Buat rancangan perniagaan untuk perniagaan ais krim anda. Teliti perniagaan ais krim tempatan yang lain dan tentukan apa yang menjadikannya berbeza daripada yang lain. Tentukan sama ada anda akan menjual ais krim buatan sendiri atau membuat sendiri. Pertimbangkan bagaimana anda dapat membezakan syarikat anda dengan perniagaan yang ada dengan menawarkan produk buatan sendiri, rasa yang lebih asli, makanan istimewa atau perkhidmatan katering. Pertimbangkan untuk mengendalikan trak ais krim, pendirian atau troli mudah alih jika ini tidak ada di kawasan anda atau jika anda berminat menjalankan perniagaan secara bermusim. Tentukan peralatan dan bekalan yang anda perlukan dan berapa kos untuk memulakan perniagaan anda. Beri nama syarikat anda yang menekankan apa yang menjadikan syarikat anda istimewa, sama ada rasa gourmet atau eksotik, ais krim buatan sendiri atau layanan mesra.

2

Izinkan perniagaan ais krim anda. Lawati laman web kerajaan negeri anda untuk mengakses maklumat mengenai di mana anda boleh mendapatkan pelesenan yang betul untuk perniagaan ais krim anda. Kunjungi bahagian lesen perniagaan, jabatan kesihatan, agensi cukai jualan dan jabatan pekerjaan negeri anda untuk mengambil borang yang diperlukan. Tunggu untuk menerima lesen perniagaan anda sebelum anda mula menjual ais krim.

3

Cari lokasi yang bagus. Pilih ruang yang mendapat banyak lalu lintas kenderaan dan kaki. Elakkan membuka perniagaan anda berhampiran pesaing. Pastikan ada ruang yang cukup untuk pembuatan ais krim, tempat duduk jika kedai anda akan makan dan bukannya berjalan kaki dan tempat yang sesuai untuk penghantaran. Sekiranya anda menjalankan perniagaan anda dari kereta, pertimbangkan di mana anda akan menarik paling banyak pelanggan, sama ada berhampiran kemudahan rekreasi, pantai, kolam renang atau tarikan lain.

4

Kumpulkan peralatan dan bekalan. Keperluan peralatan anda akan berbeza-beza bergantung pada kerumitan kedai anda. Pastikan anda mempunyai kabinet mencelup ais krim, sink, penyimpanan kering, pengisar, mesin layan lembut, alat pemanas fudge, daftar tunai, mesin kad kredit dan penyejuk beku. Cari pemborong ais krim jika anda tidak akan membuat produk anda sendiri. Pesan sampel dan pilih pelbagai rasa. Cari dalam talian untuk mendapatkan tawaran terbaik untuk troli mudah alih kecil dan trak yang sudah diubahsuai untuk penjualan ais krim. Tanya jabatan kesihatan anda mengenai peraturan khas untuk kedai anda.

5

Pasarkan perniagaan anda. Sertailah dewan perdagangan tempatan anda dan organisasi perniagaan tempatan yang lain kerana keahlian anda dapat memberi anda bantuan untuk pembukaan anda. Buat risalah berwarna dengan senarai produk dan perkhidmatan anda dan hantarkan di papan buletin tempatan. Letakkan iklan di surat khabar tempatan anda dan dalam talian dan buat laman peminat di laman rangkaian sosial untuk menyebarkan berita. Lakukan pembukaan yang hebat di mana anda menawarkan sampel rasa dan aktiviti lain secara percuma. Keluarkan kupon untuk menarik pelanggan baru untuk mengunjungi kedai anda.