Bagaimana Memulakan Perniagaan Perundingan Perkhidmatan Pelanggan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kos memperoleh pelanggan baru adalah lima kali lebih besar daripada kos mengekalkan pelanggan semasa. Walaupun begitu, 44 peratus syarikat menggunakan sumbernya terutama dalam pemerolehan pelanggan, sementara hanya 18 persen yang menggunakan lebih banyak tenaga untuk penyimpanan.

Perunding perkhidmatan pelanggan dapat membantu syarikat melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk mengekalkan pelanggannya dengan meningkatkan dasar dan tindakan perkhidmatannya. Walau bagaimanapun, anda memerlukan pengalaman kerja korporat khusus untuk memenuhi syarat. MBA juga dapat membantu anda mendapatkan kontrak perkhidmatan pelanggan.

Apa Yang Anda Bawa ke Meja?

Sebelum memutuskan untuk memulakan perniagaan perundingan perkhidmatan pelanggan, pertimbangkan pengalaman dan pendidikan perkhidmatan pelanggan yang anda bawa. Mempunyai pekerjaan dalam perkhidmatan pelanggan - sebagai perwakilan dalam talian atau telefon, misalnya - adalah pengalaman yang baik, tetapi mungkin tidak cukup untuk meyakinkan bakal pelanggan bahawa anda mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan untuk membantu mereka meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka. Pengalaman kerja yang bekerja di sebuah syarikat perunding korporat yang besar dan berprestij seperti Bain Consulting, di sisi lain, sangat diinginkan dan akan jauh lebih baik untuk meyakinkan bakal pelanggan perkhidmatan pelanggan anda bahawa anda mempunyai bahagian untuk membantu mereka bertambah baik.

Di antara kedua-dua perkara ini terdapat sejumlah pekerjaan dan pengalaman yang berkaitan yang juga akan membantu anda mendapatkan pelanggan di bidang yang sedang berkembang ini. Pengalaman pentadbiran di bahagian perkhidmatan pelanggan syarikat besar memberi anda gambaran tentang apa yang berfungsi dan apa yang tidak, terutama jika pengalaman kerja anda pernah bersama syarikat seperti Amazon.com dengan reputasi untuk keunggulan perkhidmatan pelanggan. Pengalaman pentadbiran sumber manusia juga dapat membantu kerana memberi anda gambaran bagaimana pekerja berjaya: Pekerja yang berjaya biasanya mengambil ulasan rakan sebaya dan pelanggan yang baik.

Kelayakan Akademik yang Diinginkan

Sekiranya anda ingin berunding dengan syarikat, latar belakang pekerjaan korporat semacam ini hampir mustahak. Semakin banyak pekerjaan yang berkaitan dengan melibatkan pelanggan atau menguruskan pekerjaan pekerja yang dilakukan, semakin baik. Ijazah dalam pengurusan sumber manusia dari mana-mana universiti terkemuka juga membantu, terutamanya MBA.

Apa yang Perlu Dilakukan untuk Mendapatkan Pengalaman yang Anda Perlu

Sekiranya anda tidak mempunyai kelayakan yang disenaraikan di atas tetapi mahukan kerjaya dalam perundingan perkhidmatan pelanggan, anda mungkin perlu berusaha mendapatkan pengalaman sebelum memulakan konsultasi anda sendiri. Salah satu pendekatan adalah dengan mencari khidmat perunding perkhidmatan pelanggan yang ada yang mencari pekerja peringkat permulaan. Anda tidak akan mendapat pekerjaan di Bain dengan cara itu - kebanyakan pekerjanya adalah MBA Ivy League - tetapi syarikat yang lebih kecil mungkin mengambil anda, dan setelah diambil bekerja, anda boleh mula memperoleh kemahiran dan pengalaman yang anda perlukan untuk memulakan syarikat anda sendiri.

Sebagai alternatif, jika anda mempunyai pengalaman korporat yang menjadikan anda calon pekerja, memohon pekerjaan dalam pengurusan sumber manusia, sama ada di syarikat tempat anda sekarang bekerja atau di syarikat lain.

Sekiranya Anda Sudah Berkelayakan

Sekiranya anda mempunyai pengalaman pentadbiran perkhidmatan pelanggan yang besar atau pengalaman korporat lain yang melayakkan anda sebagai perunding perkhidmatan pelanggan, anda boleh memulakan konsultasi anda sendiri apabila anda sudah bersedia. Salah satu cara untuk melakukannya yang dapat mengurangkan jurang pendapatan yang timbul semasa anda melakukan peralihan dari pekerja ke perunding adalah dengan memulakan perniagaan perundingan anda. Baca tentang peralihan satu konsultan menggunakan strategi ini dalam artikel Forbes "Cara Memulakan Perniagaan Perundingan di Sisi," di bahagian Rujukan artikel ini. Dapatkan beberapa petua berguna mengenai strategi permulaan lain untuk perunding dalam artikel Bplans "10 Petua Cara Memulakan Perniagaan Perundingan," juga tersedia di bahagian Rujukan.

Satu petua yang sangat baik dalam artikel Bplans: Tanyakan kepada majikan anda kontrak perundingan semasa anda beralih. Tim Barry, pengarang, yang mempunyai firma perunding sendiri, menunjukkan bahawa kelangsungan hidup sebagai perunding sering bergantung pada mendaratkan satu pelanggan penting, dan bagi banyak perunding, pelanggan penting pertama adalah bekas majikan korporat mereka.