Keperluan Sistem Adobe Photoshop CS3

Walaupun Adobe Photoshop CS3 dapat menelusuri sejarahnya kembali ke penyunting grafik yang dikembangkan pada tahun 1987 untuk komputer Macintosh Plus, sejak itu menjadi aplikasi pilihan banyak fotografer, animator, pereka grafik, ilustrator, penerbit dan perancang Web menggunakan Mac atau PC. Dua edisi baru Adobe Photoshop CS3 dirilis pada tahun 2007. Walaupun Adobe Photoshop CS3 memanfaatkan sepenuhnya perkakasan Mac dan PC terbaru yang tersedia pada masa itu, keperluan sistemnya tidak terlalu curam bagi banyak pengguna dengan sistem yang lebih tua dan kurang berkemampuan.

Sistem operasi

Semasa Photoshop CS3 diperkenalkan, Windows Vista adalah sistem operasi Windows perdana. CS3 dipasang dan dijalankan di semua versi Windows Vista 32-bit, tetapi juga dapat berjalan di Windows XP dengan Service Pack 2. Pengguna Mac memerlukan OS X 10.4.8 Tiger untuk memasang dan menjalankan perisian. Pembeli edisi Diperpanjang Photoshop CS3 juga perlu memasang QuickTime 7 untuk memanfaatkan ciri multimedia tambahan produk tersebut.

Unit Pemprosesan Pusat

Pengguna Windows PC memerlukan sekurang-kurangnya unit pemprosesan pusat Xeon berasaskan Pentium 4, Pentium M atau Pentium untuk menjalankan Photoshop CS3. Pengguna Mac dapat menjalankan perisian pada pemproses PowerPC G4 atau G5, dan pemproses Intel multi-teras yang digunakan pada komputer Mac OS X yang lebih baru.

RAM dan Penyimpanan Cakera

Kedua-dua pengguna Windows dan Mac memerlukan sekurang-kurangnya 512MB RAM untuk memasang dan menjalankan Photoshop CS3. Pengguna Windows memerlukan ruang cakera keras 1GB untuk pemasangan, sementara pengguna Mac memerlukan sekurang-kurangnya dua kali lebih banyak. Di samping itu, kedua-dua sistem memerlukan pemacu DVD-ROM untuk memasang perisian dari DVD yang dibungkus.

Perkakasan Video

Keperluan perkakasan video untuk Adobe Photoshop CS3 sama untuk kedua-dua Mac dan PC. Kedua-duanya memerlukan sekurang-kurangnya resolusi monitor XGA 1024-oleh-768 dan kad video 16-bit. Di samping itu, perisian perlu mempunyai sekurang-kurangnya 64MB RAM video khusus.

Sambungan internet

Pengguna Mac dan Windows perlu mempunyai sambungan telefon atau Internet untuk mengaktifkan lesen Photoshop CS3 mereka. Walaupun pengguna tidak memerlukan sambungan Internet jalur lebar untuk menjalankan aplikasinya, perlu masuk ke dalam talian untuk mengakses perkhidmatan tambahan yang ditawarkan Adobe, seperti gambar stoknya.