Cara Berurusan Dengan Pekerja Yang Bau Seperti Alkohol

Kecuali anda mengendalikan kilang bir, tidak ada pekerja yang semestinya berbau seperti alkohol. Seorang pekerja yang tiba di tempat kerja berbau alkohol kemungkinan menimbulkan masalah dengan rakan sekerja dan pelanggan. Sekiranya pekerja muncul di bawah pengaruh alkohol, keadaan menjadi lebih teruk. Pengurus mempunyai kuasa untuk menangani masalah seperti ini dengan cepat dan memberitahukan kepada semua pekerja bahawa bau seperti alkohol di tempat kerja sama sekali tidak dapat diterima.

1

Berjumpa dengan pekerja secara tertutup. Jelaskan kepadanya bahawa tidak boleh berbau alkohol di persekitaran profesional. Perhatikan dasar syarikat untuk kebersihan dan katakan kepadanya bahawa semua orang akan mematuhi peraturan kebersihan asas.

2

Terangkan kesan terhadap syarikat pekerja yang berbau seperti alkohol. Contohnya, anggap perniagaan anda berpusat pada melayani pelanggan. Beritahu pekerja bahawa jika pelanggan menghidu arak pada pekerja, ia boleh merosakkan reputasi syarikat secara kekal.

3

Gariskan betapa seriusnya kesalahan tersebut. Terangkan jenis disiplin yang boleh diharapkan oleh pekerja.

4

Hantar pekerja pulang. Sekiranya pekerja kelihatan patuh, suruh dia pulang, menukar pakaian, mandi dan kembali. Sekiranya dia muncul di bawah pengaruh alkohol, hubungi ahli keluarga atau rakan atau teksi untuk menjemputnya. Beritahu pekerja bahawa dia tidak akan menerima kredit selama berjam-jam bekerja di rumah.

5

Bercakap dengan pekerja setelah dia kembali bekerja. Tanyakan kepadanya adakah dia menganggap tabiat minumnya sebagai masalah. Mendesaknya untuk mendapatkan pemulihan jika itu adalah masalah yang tidak dapat ditangani sendiri. Sekiranya syarikat anda mempunyai program bantuan, tawarkan untuk mendaftarkannya dalam program ini. Beritahu dia syarikat akan menyokongnya dalam usahanya, tetapi masalah yang harus dia perbetulkan.