Bagaimana Memulakan Syarikat Dompet & Beg Anda Sendiri

Perniagaan fesyen memang sukar, tetapi jika anda memulakan perniagaan sendiri dengan aksesori seperti dompet dan beg, anda mungkin dapat menjejakkan kaki ke pintu fesyen. Perancangan yang baik banyak berlaku semasa anda membuka perniagaan perniagaan beg dan beg. Berikan banyak pemikiran untuk setiap aspek rancangan perniagaan anda sebelum anda melancarkan untuk mengelakkan langkah salah.

Rancangan Perniagaan Permulaan

Rancangan perniagaan membantu anda mengambil idea yang kabur dan mengubahnya menjadi rancangan konkrit. Sertakan bahagian mengenai struktur organisasi dan pengurusan syarikat anda. Juga, sertakan penyelidikan pasaran, dengan mempertimbangkan ukuran pasaran beg tangan dan beg tangan serta demografi pelanggan.

Rancangan perniagaan harus merangkumi ringkasan kewangan dan anggaran kos menjalankan perniagaan termasuk aliran pendapatan yang diharapkan. Sertakan bahagian mengenai strategi perniagaan dan rancangan pemasaran. Pasar dompet mempunyai banyak jenama besar. Cari ceruk yang boleh anda isi.

Lesen dan Permit

Sekiranya anda membuka kedai dengan nama yang berbeza dari nama peribadi anda, anda perlu mendaftarkannya ke pejabat kerani daerah terdekat anda dan memohon ID Cukai Perniagaan Persekutuan untuk tujuan percukaian. Sekiranya anda membeli dompet dan beg secara borong, cari izin penjual semula yang membolehkan anda membeli produk borong tanpa cukai dan tambahkan cukai jualan semasa anda menjualnya. Sekiranya anda membuka lokasi fizikal, tanyakan kepada pemerintah kota tempatan anda untuk mendapatkan lesen dan izin perniagaan yang betul.

Menjual secara Borong atau Runcit

Tentukan sama ada menjual produk anda secara borong atau runcit. Dengan menjual secara borong, anda menjual dompet dan beg anda terus kepada peruncit, yang bermaksud anda menerima sejumlah wang yang lebih besar pada satu masa tetapi keuntungan yang lebih kecil bagi setiap item. Anda juga bekerja secara langsung dengan pengeluar. Dengan menjual runcit, anda memperoleh keuntungan yang lebih besar bagi setiap item yang dijual, tetapi anda menyimpan inventori untuk jangka masa yang lebih lama dan anda hanya menjual beberapa item bagi setiap pelanggan.

Pilih Lokasi Kedai

Sekiranya anda merancang untuk membuka gerai fizikal, memilih lokasi yang tepat memberi anda peluang terbaik untuk berjaya. Pastikan anda meneliti beberapa lokasi berpotensi dengan betul sebelum memilihnya. Lokasi terbaik biasanya di kawasan berorientasikan runcit dengan banyak lalu lintas seperti pusat membeli-belah. Walau bagaimanapun, pusat membeli-belah semakin popular, jadi jangan mengabaikan kemungkinan kedai yang lebih kecil.

Sediakan Kedai Dalam Talian

Anda boleh membuat laman web atau menggunakan portal jualan dalam talian untuk membuat kedai hanya dalam talian atau untuk melengkapkan lokasi runcit fizikal anda. Sekiranya anda tidak tahu membuat laman web anda sendiri, lihatlah menggunakan platform e-dagang seperti Shopify atau Quick2Host. Anda juga boleh membuat akaun dengan laman web seperti Amazon, eBay dan Etsy dan menjadi penjual pihak ketiga. Laman web ini memberi anda asas pelanggan global yang mapan, kemudahan penggunaan dan komuniti penjual yang menyokong.

Menggaji dan Melatih Kakitangan

Sama ada anda menjalankan kedai hanya dalam talian atau mempunyai lokasi fizikal, anda pasti ingin mengambil kakitangan pada satu ketika. Cari orang yang mewakili pelanggan jenama beg tangan dan beg tangan anda, kerana mereka adalah orang pertama yang dihubungi oleh pelanggan anda sama ada di lokasi runcit atau dalam hubungan perkhidmatan pelanggan dalam talian. Latih mereka agar berpengetahuan mengenai jenis beg dan dompet yang anda ada supaya mereka dapat menolong pelanggan dengan pertanyaan mengenai pembelian mereka.

Pembentangan Kedai Digital dan Fizikal

Hiasi kedai digital dan fizikal anda dengan cara yang menarik dan teratur yang mewakili jenama anda dengan betul. Semakin selesa pelanggan anda ketika membeli-belah di kedai anda, semakin lama mereka akan tinggal, ini bermaksud mereka lebih cenderung membeli beg atau beg tangan.

Simpan Inventori Anda

Simpan inventori beg dan beg anda dengan betul kerana produk ini adalah sumber pendapatan anda. Ini bermaksud menyimpannya di persekitaran yang sejuk, kering dan bebas asap. Pertimbangkan untuk mendapatkan insurans gudang atau inventori untuk melindungi pelaburan anda.

Pasarkan Diri Dengan Berkesan

Gunakan strategi pemasaran dalam talian untuk mengiklankan perniagaan anda. Iklan bayar per klik boleh berkesan kerana anda hanya perlu membayar iklan ketika seseorang mengklik iklan tersebut. Juga, platform media sosial seperti Facebook dan Instagram menyediakan cara mudah dan percuma untuk mengiklankan perniagaan anda. Berikan kandungan menarik dan bermaklumat dengan banyak gambar beg yang anda jual.

Contohnya, anda dapat menunjukkan gambar seorang peniaga yang memegang beg ketika berjalan ke tempat kerja, anak-anak membawa beg galas dalam perjalanan ke sekolah, atau keluarga yang membawa beg ketika berjalan di pantai. Platform media sosial membolehkan anda bercakap terus dengan pelanggan anda dan mendengar komen dan cadangan mereka.