Bagaimana Saya Membuka Perniagaan Kecil eBay?

Salah satu platform yang boleh anda gunakan untuk membuat perniagaan dalam talian adalah eBay. Anda boleh membuka perniagaan kecil eBay dan memanfaatkan lalu lintas yang menuju ke pasar dalam talian. Walaupun ada yang percaya bahawa membuka perniagaan kecil eBay itu mudah, agar berjaya, usaha dari pihak anda diperlukan. Pertama, anda mesti mempunyai produk yang boleh dibeli oleh pelanggan. Kedua, anda perlu belajar bagaimana menggerakkan pasaran dalam talian sebagai penjual, supaya anda dapat membuat pelanggan membeli dari perniagaan eBay anda dan anda dapat menjana wang.

1

Tentukan produk yang anda ingin jual. Anda mungkin mempunyai produk sendiri yang anda buat dan jual (iaitu kek popok atau kad ucapan buatan tangan) atau anda boleh memilih untuk menjual produk yang anda perolehi dengan harga borong dari pengeluar produk atau pengedar borong. Sebagai contoh, jika anda memutuskan untuk menjual telefon bimbit dan aksesori telefon bimbit, anda boleh menjadi peniaga sah untuk syarikat telefon bimbit, seperti produk AT&T, Sprint dan Verizon.

2

Daftarkan perniagaan anda dengan negeri. Anda boleh mendaftarkan nama perniagaan anda dengan setiausaha negara di negeri di mana perniagaan anda beroperasi. Sebagai contoh, jika pejabat kediaman anda berada di Texas, maka anda akan mendaftarkan nama perniagaan anda dengan Setiausaha Negara Texas. Setiausaha negara boleh memberi anda borang yang perlu anda lengkapkan untuk pendaftaran, bergantung pada struktur perniagaan yang anda pilih (hak milik tunggal, perkongsian, perbadanan atau syarikat terhad)

3

Wujudkan akaun penjual eBay. eBay mempunyai dua sisi - sisi beli dan sisi penjualan. Untuk membuka perniagaan kecil di eBay, anda perlu mendaftar untuk akaun penjual dengan memilih Tab "Jual" di Laman Utama eBay. Lengkapkan borang dan proses pendaftaran untuk membuat akaun penjual anda.

4

Daftarkan perniagaan anda dengan eBay. Membuka kedai eBay atau menyenaraikan produk untuk dijual di eBay tidak secara automatik mendaftarkan anda sebagai perniagaan dengan eBay. Lengkapkan dan hantarkan borang eBay dalam talian (lihat sumber) untuk mendaftarkan perniagaan anda dengan eBay.

5

Memohon izin penggunaan cukai jualan. Sebilangan besar negeri, termasuk Texas, memerlukan perniagaan yang menjual produk di negeri ini untuk memungut cukai penjualan. Anda hanya perlu mengenakan bayaran kepada penduduk negeri tempat anda menghantar produk yang anda jual semasa mereka berada di negeri anda. Hubungi bahagian pendapatan negara anda untuk memohon izin cukai penjualan dan arahan untuk membayar cukai negeri yang anda kumpulkan dari penjualan produk.

6

Tentukan kaedah pembayaran yang ingin anda terima. Semasa membuat akaun penjual anda, anda juga dapat memilih kaedah pembayaran dan proses pembayaran anda. Anda boleh memilih untuk menggunakan PayPal - gabungan eBay - sebagai pemproses pembayaran anda.

7

Pilih kategori yang menentukan produk anda; eBay dipisahkan menjadi kategori dan subkategori produk, jadi apabila anda menyenaraikan setiap produk untuk dijual, pilih kategori dan subkategori yang paling sesuai untuk setiap produk.

8

Pilih pilihan menjual; eBay membolehkan anda menyenaraikan produk yang dijual sebagai lelong atau dengan harga tetap (pilihan "Beli Sekarang"). Tentukan pilihan mana yang ingin anda gunakan untuk perniagaan anda dan tetapkan harga permulaan, atau tetap. Sehingga Ogos 2010, pemilik perniagaan kecil eBay boleh memilih salah satu daripada tiga pakej kedai eBay; Bayaran kedai eBay berkisar antara tiga sen hingga 20 sen setiap senarai produk, bergantung pada pakej kedai yang anda pilih. Bayaran bulanan untuk pakej kedai eBay bermula dari $ 15.95 sebulan hingga $ 299.95 bergantung pada ciri kedai yang anda pilih.

9

Muat naik gambar produk. Tambahkan satu atau lebih foto produk yang anda senaraikan untuk dijual.

10

Tulis keterangan produk anda. Tuliskan perincian produk yang anda jual, termasuk bentuk, ukuran, ukuran, warna, dan lain-lain. Terangkan seberapa terperinci dalam keterangan anda supaya pembeli dapat menjawab semua pertanyaan mereka hanya dengan membaca keterangan produk.

11

Tetapkan harga penghantaran untuk produk. Tambahkan harga penghantaran dan maklumat penghantaran ke senarai. Anda juga mungkin ingin menerangkan bagaimana anda menghantar produk dalam keterangan produk, seperti USPS, FedEx, UPS atau pilihan pengambilan tempatan.

12

Lakukan semakan akhir penyenaraian. Baca senarai produk untuk semakan terakhir dan buat pengeditan atau penyesuaian akhir. Periksa kesalahan ejaan atau maklumat yang hilang yang ingin anda ketahui jika anda berminat untuk membeli produk tersebut. Setelah siap, hantarkan produk anda untuk disenaraikan.

13

Ulangi Langkah 4 hingga 9 untuk setiap produk yang ingin anda senaraikan.

14

Jejaki penjualan perniagaan eBay. Anda boleh menggunakan ciri eBay percuma, "Selling Manager," untuk mengawasi produk yang anda jual; untuk membuat templat pemasaran e-mel; berikan maklum balas mengenai pelanggan anda; invois pesanan cetak dan label penghantaran; dan untuk meletakkan semula produk yang dijual secara automatik. Anda juga boleh membeli Selling Manager Pro dengan harga $ 15.95 sebulan (pada bulan Ogos 2010) untuk ciri tambahan, seperti laporan penjualan dan penjejakan inventori produk.