Cara Menyiapkan E-mel POP3 & SMTP di Office & Outlook

Microsoft Outlook menerima dan menghantar mesej melalui pelayan e-mel, komputer jarak jauh yang berfungsi sebagai pejabat pos berasaskan Web. Penyedia e-mel seperti Yahoo, Google dan Hotmail menghoskan pelayan ini untuk membolehkan pelanggan e-mel seperti MS Outlook menguruskan akaun berdaftar. Pelayan yang bertanggungjawab menghantar surat kepada pelanggan menggunakan Protokol Pejabat Pos 3; pelayan yang menyampaikan mesej dari pelanggan ke alamat e-mel lain yang dijalankan pada Simple Mail Transfer Protocol. Untuk menyediakan akaun e-mel di Office 2010 atau 2013, konfigurasikan perisian dengan maklumat pelayan POP3 dan SMTP yang sesuai sehingga klien tahu di mana hendak mengirim dan menerima data.

1

Lancarkan Microsoft Outlook. Pilih "Fail" dari bar menu dan kemudian klik "Tambah Akaun" di panel kiri.

2

Klik "Konfigurasi Manual Tetapan atau Jenis Pelayan Tambahan", dan kemudian klik "Seterusnya" untuk menubuhkan POP dan SMTP.

3

Pilih "Internet E-mail" sebagai perkhidmatan untuk dikonfigurasi dan kemudian klik "Next." Isi bidang Nama dan Alamat E-mel Anda dengan nama paparan pilihan anda dan alamat e-mel anda.

4

Tetapkan Jenis Akaun ke "POP3." Masukkan ke medan Pelayan Mel Masuk alamat pelayan POP3.

5

Ketik ke ruang Pelayan Mel Keluar alamat pelayan SMTP. Masukkan butiran log masuk anda di medan Nama Pengguna dan Kata Laluan.

6

Pilih "Ingat Kata Laluan", jika disukai, agar Outlook mengingat kelayakan akaun anda.

7

Klik "Tetapan Lagi." Pilih tab "Pelayan Keluar" dan kemudian periksa "Pelayan Keluar Saya (SMTP) Memerlukan Pengesahan", jika berkenaan.

8

Klik "Lanjutan" dan pilih "SSL" dari menu lungsur di bawah Pelayan Masuk (POP3).

9

Pilih "TLS" dari menu lungsur di bawah Pelayan Keluar (SMTP). Hapus tanda centang "Tinggalkan Salinan Mesej di Pelayan" untuk menghapus mesej dari peti mel setelah memuat turunnya ke Outlook; jika tidak, biarkan pilihan dicentang.

10

Klik "OK", kemudian "Seterusnya." Klik "Tutup" pada tetingkap Uji Tetapan Akaun setelah Outlook menguji pelayan POP3 dan SMTP.

11

Klik "Selesai", kemudian "Tutup" untuk menyelesaikan persediaan POP3 dan IMAP di Office 2010 atau 2013.