Apakah Sebab untuk Iklan?

Iklan ada di mana-mana: Bandar memaparkan papan iklan yang memaparkan ciri telefon pintar terkini. Iklan mencuci badan memberi jaminan kepada pengguna bahawa minat yang mencintai akan mengikutinya sekiranya mereka menggunakan produk syarikat mereka. Iklan majalah dalam penerbangan menjanjikan para eksekutif mereka dapat memperoleh promosi dengan menggunakan perisian pengurusan projek mereka.

Kaedah iklan menjadi lebih canggih kerana strategi pemasaran digital berusaha untuk memanfaatkan $ 2 trilion dalam penjualan global tahunan, lapor Business Insider. Walaupun pengguna mungkin menganggap pesanan pemasaran sebagai terlalu sederhana dan kadang-kadang menjengkelkan, iklan berfungsi untuk beberapa tujuan.

Jualan Bolster dan Keuntungan Bersih

Tujuan pengiklanan adalah untuk meningkatkan garis bawah perniagaan. Pengiklanan mencapai objektif ini secara langsung, tetapi halus dan manipulatif. Sebagai contoh, satu teknik periklanan menyebabkan rasa tidak mencukupi pada pengguna yang hanya dapat diperbaiki ketika dia membeli barang atau jasa perusahaan. Taktik seperti ini memaksa orang membeli barang tersebut, meningkatkan keuntungan.

Susan K. Jones, pengarang buku, "Pemasaran Internet Perniagaan-ke-Perniagaan," menjelaskan bahawa syarikat mengukur kesan pengiklanan terhadap keuntungan dengan menganalisis berapa banyak perbelanjaan yang dibelanjakan untuk pelbagai jenis kempen pengiklanan dan membandingkan angka ini dengan pendapatan yang diperoleh pasca kempen iklan. Nisbah ini juga digunakan untuk menilai gerai iklan yang paling menguntungkan. Jones menerangkan bagaimana e-mel komersial, misalnya, menghasilkan pulangan per dolar yang lebih tinggi daripada pemasaran Internet bukan e-mel.

Memupuk Kesetiaan Jenama

Manfaat iklan termasuk menanamkan rasa kesetiaan jenama. Penggambaran produk dalam iklan menyampaikan gambar, cita-cita dan keperibadian yang sesuai dengan demografi yang disasarkan. Dengan menyelaraskan nilai-nilai ini, pengguna lebih baik berhubung dengan produk.

Businesses percaya bahawa hubungan emosi ini diterjemahkan kepada orang yang membeli produk tersebut. Sebagai contoh, iklan untuk skuter gaya Itali mungkin menunjukkan 20-an muda sedang menikmati kopi di jalan-jalan di Itali. Gambaran ini mungkin sesuai dengan wanita muda, memaksa mereka untuk menyambung (dan idealnya, membeli) produk ini.

Tingkatkan Kesedaran Produk

Iklan juga berfungsi untuk memberi maklumat kepada pengguna mengenai ciri unik produk yang dijual oleh syarikat. Ini sangat penting bagi perniagaan baru atau syarikat yang mapan memperkenalkan produk baru dan inovatif. Syarikat teknologi, misalnya, membersihkan item dengan ciri rumit sering mengeluarkan iklan individu yang bersemangat memaksimumkan penggunaan pilihan baru ini. Contoh iklan yang membuat kesedaran produk termasuk brosur, tutorial dalam talian dan video panduan.

Menambah Saham Pasaran

Alasan lain untuk iklan adalah untuk meningkatkan bahagian pasaran syarikat dari industri tertentu. Setelah meningkatkan jumlah pengguna yang setia, syarikat mempunyai fleksibiliti dengan keanjalan harga produk dan kehadiran di pasaran. Institut Kewangan Korporat (CFI) menyatakan bahawa peningkatan pangsa pasar dapat meningkatkan penjualan, meningkatkan keterlihatan dan meningkatkan reputasi, sambil mendominasi persaingan.

Taktik yang digunakan untuk meningkatkan pangsa pasar mungkin memerlukan pembuatan iklan yang menafikan nilai produk pesaing. Iklan yang menunjukkan "kajian ujian" keberkesanan produk berbanding pesaing adalah salah satu contoh jenis iklan ini.