Adakah iPad Mempunyai FaceTime?

Ketika membuat dan menerima panggilan video FaceTime, tidak semua iPad dibuat sama. Beberapa iPad tidak menyokong FaceTime, sementara yang lain melakukannya lebih baik daripada yang lain. Sistem operasi iPad, atau iOS, juga menentukan rangkaian kemampuan FaceTime yang akhirnya dapat anda nikmati pada peranti anda.

IPad asal

IPad asli adalah satu-satunya model yang tidak menyokong FaceTime kerana tidak mempunyai kamera. Tanpa kamera, panggilan video tidak mungkin dilakukan, sama ada difasilitasi oleh aplikasi FaceTime atau aplikasi sembang video lain, seperti Skype, ooVoo atau Tango.

iPad 2

IPad dari awalnya tidak ada kamera menjadi dua kamera pada model berikutnya. IPad 2 adalah yang pertama menawarkan persidangan video FaceTime dengan peranti iOS lain dan komputer Mac yang menggunakan FaceTime. Kamera FaceTime menghadap ke depan memfasilitasi sembang tatap muka, sementara kamera iSight menghadap belakangnya membolehkan anda berkongsi apa sahaja yang anda arahkan ke persekitaran anda. Dengan mengetuk ikon, anda boleh beralih antara kamera seperti yang diperlukan dalam satu panggilan video.

iPad 3 dan Lebih Baru

Bermula dengan iPad yang menjalankan iOS 6, anda boleh memulakan panggilan video FaceTime secara bebas menggunakan Siri, pembantu peribadinya. Ucapkan perintah "FaceTime Beth" atau "FaceTime Dad", dan Siri mematuhi dan menyampaikan Teknologi paparan Retina dari iPad terbaru menjadikan gambar sembang video kelihatan lebih tajam dan lebih bertenaga daripada model iPad lama.

Perbezaan iOS

Pada iPad yang berjalan di iOS 4, aplikasi FaceTime memungkinkan panggilan video dilakukan melalui Wi-Fi. Untuk menggunakan FaceTime, anda log masuk dengan Apple ID dan tentukan satu atau beberapa alamat e-mel yang mana orang lain dapat menghubungi dan mengenali anda. Untuk melumpuhkannya, anda menukar suis FaceTime ke "Mati" di Tetapan.

Pada iPad yang berjalan di iOS 6 dan yang lebih baru, aplikasi FaceTime memungkinkan panggilan video dilakukan melalui rangkaian data selular selain sambungan Wi-Fi. Sekiranya anda pernah menyiapkan FaceTime pada iPhone, anda juga boleh menggunakan nombor telefon anda sebagai pengecam FaceTime.