Peralihan Keluk Permintaan & Harapan Pengguna

Ahli ekonomi sering menggunakan keluk permintaan untuk menggambarkan paradigma aliran permintaan pengguna di pasaran tertentu. Pemilik perniagaan kecil juga dapat menggunakan keluk permintaan untuk memahami tingkah laku pengguna. Sebagai contoh, jika pemilik perniagaan menjangkakan ekonomi akan bertambah buruk dalam beberapa tahun ke depan, mengetahui dengan tepat bagaimana hal itu akan mempengaruhi permintaan pengguna dapat membantunya merancang masa depan syarikatnya.

Keluk Permintaan

Keluk permintaan melibatkan dua jenis pergerakan: beralih sepanjang keluk permintaan dan peralihan keluk permintaan. Untuk memahami perbezaannya, mulailah dengan membayangkan grafik yang mempunyai rangkaian harga di sepanjang paksi menegak dan kuantiti yang diminta bagi produk pada paksi mendatar. Keluk permintaan adalah garis miring ke bawah, yang mencerminkan kenyataan bahawa pada harga yang lebih tinggi, semakin sedikit pengguna yang menuntut produk. Dengan kata lain, kurva permintaan adalah rangkaian persimpangan, yang menunjukkan dengan tepat berapa banyak produk yang akan diminta oleh pengguna pada titik harga tertentu.

Beralih Sepanjang Keluk Permintaan

Pergeseran sepanjang kurva harga hanya berlaku setelah perubahan harga di pasaran. Sebagai contoh, anggaplah sebuah kedai pizza menurunkan harga sebanyak $ 2. Pemilik perniagaan boleh menggunakan kurva permintaan untuk mengenal pasti berapa banyak lagi pizza yang mungkin diminta oleh pengguna pada harga baru. Dengan kata lain, pemilik dapat beralih sepanjang kurva permintaan ke titik harga baru, kemudian memeriksa jumlah yang sesuai yang diminta pada sumbu mendatar.

Peralihan Keluk Permintaan

Apabila keseluruhan lengkung berubah posisi, pergerakan disebut pergeseran kurva permintaan. Konsep yang mendasari adalah bahawa apabila permintaan pengguna mengalami perubahan mendasar, ia mengubah berapa banyak produk yang ingin dibeli oleh pengguna pada harga berapa pun. Contohnya, sekiranya pengguna mengetahui pizza lebih berkhasiat daripada yang difikirkan sebelumnya, mereka akan lebih bersedia membeli pizza dengan harga yang mungkin. Oleh itu, keluk permintaan beralih ke kanan. Perubahan lain yang dapat mengubah kurva permintaan termasuk perubahan harga produk yang kompetitif, perubahan tingkat pendapatan pengguna dan perubahan selera pengguna. Dengan kata lain, sebarang perubahan yang ketara di pasaran - selain daripada harga produk itu sendiri - menyebabkan peralihan keluk permintaan.

Harapan Pengguna

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana harapan pengguna dapat mengubah kurva permintaan, menurut buku "Ekonomi: Pengantar Kontemporari," oleh William A. McEachern. Sekiranya pengguna menjangkakan harga produk akan turun, mereka akan menunggu untuk membeli produk tersebut apabila harganya lebih murah. Dengan kata lain, permintaan jatuh. Tetapi jika mereka mengharapkan harganya meningkat, mereka menuntut lebih banyak produk sekarang, sementara masih murah. Begitu juga, jika pengguna mengharapkan peningkatan pendapatan, mereka lebih selesa menghabiskan wang mereka sekarang, sehingga permintaan meningkat. Tetapi jika mereka menjangkakan akan menghasilkan lebih sedikit wang di masa depan, mereka akan menjimatkan lebih banyak dan menuntut penurunan.