Surat Kredit Vs. Talian Kredit

Jangka panjang kredit dan surat kredit serupa, jadi mungkin membingungkan keduanya. Namun, jika anda pemilik perniagaan, adalah idea yang baik untuk memahami apa sebenarnya maksud kedua-dua istilah ini kerana ia boleh menjadi alat yang berguna untuk mengendalikan dan mengembangkan perniagaan anda. Situasi yang berbeza memerlukan penggunaan surat kredit dan garis kredit. Yang satu memberikan kuasa beli dan yang lain memberi anda ketenangan fikiran.

Definisi

Dengan surat kredit, bank atau pemberi pinjaman menjamin bahawa ia akan membayar anda, penjual jumlah wang yang perlu dibayar dari pelanggan anda, pembeli. Untuk ini berlaku, sebagai pembekal, anda mesti menunjukkan bukti bahawa anda menghantar barang dengan betul. Pembeli biasanya pelanggan bank dan memiliki surat kredit. Sebaliknya, sebagai penghutang kredit, anda boleh meminjam wang dari bank sehingga had bank anda. Anda tidak perlu menarik keseluruhan jumlah sekaligus; anda boleh memilih untuk menggunakan hanya sebahagian daripada kredit yang sesuai dengan keperluan anda.

Tujuan yang berbeza

Tujuan surat kredit adalah untuk memudahkan transaksi. Pembekal yakin bahawa mereka akan dibayar dan pembeli yakin bahawa mereka akan menerima barang tersebut. Tanpa itu, pembekal mungkin tidak bersedia menghantar barang terlebih dahulu, kerana bimbang pembeli tidak akan membayar. Pembeli mungkin juga tidak bersedia membayar penjual terlebih dahulu, kerana takut penjual akan mengambil pembayaran dan menjalankan. Sebaliknya, tujuan kredit adalah untuk membolehkan anda membeli, melabur atau menghabiskan sekarang, tanpa perlu membayar pembelian anda dengan segera.

Permohonan yang berbeza

Perdagangan antarabangsa menggunakan banyak surat kredit kerana ketidakpastian sering kali lebih besar di peringkat global. Pihak yang melakukan transaksi berada di berbagai negara, dan barang harus menyeberangi lautan untuk sampai ke tempat tujuan. Sebuah kapal dan barang yang dibawanya dapat ditunda untuk beberapa sebab, termasuk pembajakan dan kekacauan di negara pengeksport. Sebaliknya, pelanggan bank menggunakan kredit untuk meningkatkan daya beli mereka. Contohnya, anda boleh membeli forklift dan memulakan pengubahsuaian di premis anda tanpa menggunakan akaun tunai anda.

Yuran dan Kadar

Keduanya berbeza dalam hal kadar faedah. Pelanggan tidak membayar faedah untuk surat kredit. Sebaliknya, bank mengenakan yuran dan komisen kerana memainkan peranan sebagai perantara. Apabila anda membuka kredit, anda biasanya akan membayar yuran pembukaan dan tahunan. Anda juga akan membayar faedah, tetapi hanya pada sebahagian wang yang anda keluarkan, bukan jumlah penuh yang boleh anda pinjam. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai kredit $ 50,000 dan menarik hanya separuh daripada jumlah ini, anda hanya akan membayar faedah pada $ 25,000.