Perlesenan Microsoft untuk Rumah Vs. Perniagaan

Microsoft Office hadir dalam beberapa versi yang berbeza, termasuk satu untuk rumah dan yang lain yang direka terutamanya untuk perniagaan. Untuk memenuhi khalayak yang berbeza, Microsoft menawarkan pelbagai pilihan pelesenan. Microsoft juga menawarkan versi Web Office untuk melayani pelanggan mereka dengan lebih baik yang memerlukan lesen tambahan. Setiap lesen hanya boleh digunakan pada satu komputer atau peranti.

Perlesenan Rumah

Sekiranya anda membeli edisi Microsoft Office Home dan Student standard, anda hanya mempunyai satu lesen. Anda boleh memasang Office pada satu komputer, tetapi lesennya boleh dipindah milik. Lesen tunggal itu merangkumi Word, Excel, PowerPoint dan OneNote. Untuk mendapatkan lesen tambahan, anda mesti membeli lebih banyak salinan Office. Beberapa salinan lesen Microsoft Office telah digantikan oleh Office 365 yang berasaskan dalam talian.

Perlesenan Perniagaan

Microsoft menawarkan dua versi Office yang berbeza untuk perniagaan. Pejabat Rumah dan Perniagaan dan Pejabat Profesional hanya memberi anda satu lesen. Lesen boleh dipindah milik. Walau bagaimanapun, perniagaan yang merancang untuk membeli lima atau lebih lesen layak mendapat pelesenan jumlah. Lesen kelantangan membolehkan anda memasang salinan Microsoft Office yang sama pada beberapa mesin dengan harga potongan.

Perniagaan yang memerlukan lebih daripada sekadar aplikasi Office harus mempertimbangkan Office Professional Plus. Versi perisian ini menyokong lebih banyak pilihan perusahaan, seperti suara perusahaan, pengurusan hak maklumat, pesanan segera yang disatukan dan kawalan privasi yang lebih baik untuk perniagaan dan organisasi.

Perlesenan Office 365

Microsoft Office 365 adalah versi dalam talian Microsoft Office. Dengan bayaran bulanan atau tahunan, anda mempunyai akses ke Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher dan Access hingga lima peranti. Untuk lebih banyak lesen, anda mesti membeli langganan tambahan. Penyimpanan SkyDrive, minit Skype dan akses ke versi terbaru Office tanpa perlu menaik taraf secara manual disertakan.

Lesen Isipadu

Lesen volume dirancang terutamanya dengan mempertimbangkan perniagaan. Namun, pengguna rumah yang memerlukan banyak lesen juga layak. Pilihan lesen kelantangan tidak tersedia untuk Pejabat Rumah dan Pelajar. Pengguna rumah mesti membeli Office Standard, yang merangkumi empat program asas ditambah Outlook, Publisher dan Office Web Apps. Anda mesti menghubungi Microsoft untuk membeli pelesenan jumlah.

Catatan Versi

Maklumat pelesenan dalam artikel ini berlaku untuk Microsoft Office 2013. Syarat mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.