Faedah Vs. Risiko Perkhidmatan IT Penyumberan Luar

Perusahaan besar dan perniagaan kecil sering memilih untuk menggunakan sistem dan perkhidmatan teknologi maklumat (IT) mereka dengan pelbagai alasan. Pilihan ini membawa beberapa faedah yang jelas dan beberapa risiko yang tidak begitu jelas. Syarikat yang memilih untuk melakukan outsourcing IT mesti mempertimbangkan faedah dan risiko dengan berhati-hati, mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dan mempersiapkan pekerjanya untuk melakukan perubahan dengan melancarkan kempen mengenai faedah penyumberan luar.

Faedah-Jimat Wang

Walaupun syarikat yang menyumberkan perkhidmatan IT menikmati banyak faedah, menjimatkan wang adalah salah satu sebab yang paling menarik untuk melakukannya. Penyumberan luar membantu mengawal pengeluaran modal, terutama pada tahun-tahun awal operasi. Perkhidmatan IT merangkumi kos tetap untuk syarikat yang tidak melakukan penyumberan luar. Perniagaan yang memilih untuk melakukan outsourcing IT, sama ada di luar negara atau melalui kontraktor tempatan, menukar perbelanjaan tetap tersebut menjadi berubah-ubah, membebaskan modal untuk digunakan di kawasan lain. Ini menjadikan perniagaan lebih menarik bagi para pelabur, kerana syarikat tersebut memiliki lebih banyak modal untuk menyalurkan ke bidang operasi yang secara langsung menghasilkan pendapatan.

Perbelanjaan Manfaat-Kawalan

Perniagaan yang memilih untuk melakukan setiap aspek operasi secara dalaman mesti menyerahkan perbelanjaan yang berkaitan dengan aktiviti ini kepada pelanggan. Penyumberan luar perkhidmatan IT kepada syarikat yang mengkhususkan diri dalam rangkaian perniagaan dan sokongan mengurangkan sebagian dari biaya ini, memberikan bisnis daya saing dalam hal harga barang dan perkhidmatan.

Faedah-Fokus pada Operasi Teras

Perkhidmatan IT outsourcing membolehkan pengurus perniagaan menumpukan perhatian pada tujuan dan objektif teras. Sebilangan pengurus mungkin harus membagi tenaga antara aktiviti yang melibatkan calon pelanggan dan masalah dengan operasi di luar objektif perniagaan utama. Penyumberan luar mengurangkan keperluan ini, dan pengurus perniagaan dapat menumpukan tenaga mereka di mana kecekapan mereka terletak.

Manfaat-Sumber IT Berdekatan dengan Perniagaan Besar

Banyak perniagaan kecil tidak mempunyai anggaran atau sumber daya yang diperlukan untuk melaksanakan sistem dan perkhidmatan IT yang mereka perlukan secara dalaman. Perniagaan besar mempunyai sumber untuk mengekalkan sistem dan perkhidmatan canggih sendiri. Penyumberan luar sistem dan perkhidmatan IT mewujudkan persaingan yang lebih adil antara syarikat kecil dan perusahaan besar.

Kebolehcapaian yang meragukan risiko

Perniagaan yang mesti bergantung pada perkhidmatan luar menghadapi risiko gangguan semasa kegagalan sistem kritikal, yang menyebabkan potensi kehilangan produktiviti. Mungkin diperlukan beberapa hari sebelum kontraktor IT yang sibuk dapat menumpukan perhatian pada masalah perniagaan dan menyelesaikan masalahnya. Ini boleh menyebabkan pekerja terbiar dan menyebabkan kerugian ratusan hingga ribuan dolar.

Risiko-Kehilangan Sentuhan Peribadi

Pentadbir rangkaian dalaman menjadi sangat akrab dengan eksentrik dan ciri unik rangkaian yang dikelolanya. Oleh kerana itu, dia dapat memberikan hasil dengan lebih cekap, cepat dan peribadi. Penyumberan luar IT tidak pernah dapat memberikan sentuhan peribadi yang hampir sama dengan pakar IT dalaman. Banyak pengurus menolak pemikiran untuk menyerah, walaupun mereka dapat menjimatkan wang dengan penyumberan luar.

Protokol Keselamatan Risk-Standar

Perniagaan yang mempertimbangkan penyumberan luar perkhidmatan IT mesti menyiasat sama ada syarikat pengurusan menggunakan langkah-langkah keselamatan yang kuat seperti mereka sendiri. Perkara ini sangat penting ketika berurusan dengan syarikat luar pesisir yang dijalankan dari negara asing. Walaupun ini sering mempunyai protokol keselamatan yang mengagumkan, risiko salah satu pekerja syarikat penyumberan luar melanggar keselamatan selalu ada. Oleh kerana negara asing mungkin tidak mempunyai undang-undang yang melindungi harta intelek atau data peribadi lain, perniagaan mungkin sukar untuk menuntut aktiviti haram tersebut.