Apakah Empat Komponen Teori Pemasaran Sosial?

Pemasaran sosial, tidak boleh dikelirukan dengan pemasaran media sosial, melibatkan penggunaan teknik pemasaran untuk mempromosikan perilaku dan manfaat sosial kepada masyarakat. Kempen pemasaran sosial mungkin digunakan untuk mempromosikan pemakanan yang lebih baik, mengurangi merokok di tempat awam atau mengurangkan penggunaan telefon bimbit ketika memandu. Walaupun tujuan utama pemasaran sosial adalah untuk memberi manfaat kepada masyarakat, ia mempunyai persamaan dengan pemasaran komersial. Empat komponen pemasaran sosial dikenal sebagai "4 Ps."

Produk

"Produk" pemasaran sosial adalah tujuan dan faedah perubahan sosial. Perubahan tingkah laku yang dikenal pasti harus menjadi matlamat kempen pemasaran sosial. Kemaskan matlamat dengan satu set faedah perubahan tingkah laku. Matlamat dan faedah khusus, relevan dan dapat dicapai membentuk pakej produk.

Harga

"Harga" dalam kempen pemasaran sosial biasanya melibatkan ketidaknyamanan, risiko atau perubahan gaya hidup. Untuk membuat perubahan lebih diingini, adalah mustahak untuk meminimumkan harga yang diharapkan oleh khalayak sasaran. Dalam kempen untuk mempromosikan pemakanan yang lebih baik, harganya mungkin merupakan harapan bahawa pengguna harus melepaskan makanan kegemarannya. Meminimumkan harga ini dengan mengajar sederhana dan tidak berpantang sepenuhnya menurunkan harga dan meningkatkan peluang penyertaan dalam perubahan.

Tempat

Di mana khalayak sasaran akan melakukan perubahan? Jadikan "tempat-tempat" ini semudah dan diinginkan mungkin. Sebagai contoh, kempen untuk meningkatkan pemakanan mungkin menyarankan makanan ringan yang sihat untuk dimakan sambil menonton TV dan pilihan yang sihat untuk makanan ringan petang di sekolah atau pejabat. Kempen ini khusus mengenai tempat-tempat dan bukan hanya meminta orang untuk makan sihat sepanjang masa. Menangani kemungkinan perubahan di tempat yang sesuai dan dapat diakses oleh khalayak sasaran.

Mempromosikan

"Promosikan" perubahan sosial secara kreatif, menggunakan semua kaedah yang meningkatkan peluang kejayaan. Ketahui komuniti setempat, khalayak sasaran, dan pertimbangkan kaedah pemasaran komersial yang mungkin berkesan untuk tujuan anda.