Mengapa Margin Untung Kasar Penting bagi Syarikat?

Margin untung kasar adalah peratusan pendapatan yang anda perolehi setelah memperhitungkan kos barang yang dijual. Angka itu biasa dan sangat diperlukan sebagai kaedah asas untuk mengukur keuntungan perniagaan anda. Cara anda dapat menganalisis dan menggunakan angka untung kasar tidak ada habisnya. Dalam gambaran besar, keuntungan kasar hanya menunjukkan berapa banyak wang yang anda hasilkan berbanding kos produk sehingga anda dapat memproyeksikan dan menafsirkan potensi keuntungan.

Petua

Margin untung kasar umumnya penting kerana ia adalah titik permulaan untuk mencapai keuntungan bersih yang sihat.

Mengira Margin Untung Kasar

Dengan menggunakan penyata pendapatan, anda membahagikan untung kasar dengan hasil untuk jangka masa tertentu dan kemudian darabkan dengan 100 untuk mendapatkan peratusan. Contohnya, keuntungan kasar $ 400,000 hasil $ 1 juta sama dengan 0,4 atau 40 peratus. Margin kasar adalah penting kerana ia menunjukkan sama ada penjualan anda mencukupi untuk menampung kos anda.

Pengiraan itu sendiri sangat mudah. Ia tidak merangkumi seluruh kepala. Keuntungan bersih adalah nombor terakhir setelah anda membayar kos tambahan. Overhead seperti kos operasi untuk pekerja, pajakan pejabat dan perbelanjaan biasa yang lain akan menjadi jumlah ini yang akhirnya menunjukkan jumlah keuntungan bagi perniagaan.

Nisbah untung kasar pada dasarnya menunjukkan penanda pada produk atau perkhidmatan yang anda jual.

Mengapa Perkara Itu Penting?

Margin untung kasar umumnya penting kerana ia adalah titik permulaan untuk mencapai keuntungan bersih yang sihat. Apabila anda mempunyai margin keuntungan kasar yang tinggi, anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mempunyai margin keuntungan operasi yang kuat dan pendapatan bersih yang kuat. Untuk perniagaan yang lebih baru, semakin tinggi margin keuntungan kasar anda, semakin cepat anda mencapai titik pulang modal dan mula memperoleh keuntungan dari aktiviti perniagaan asas.

Ini tidak selalu bermaksud margin tinggi mungkin. Strategi harga dan persaingan akhirnya akan mendorong bagaimana margin bertindak balas terhadap tabiat membeli pengguna. Anda pasti ingin memperoleh margin tertinggi tanpa mengorbankan penjualan untuk memaksimumkan pendapatan.

Margin dan Aliran Tunai

Margin keuntungan kasar anda juga mempengaruhi aliran tunai anda. Syarikat biasanya membelanjakan perbelanjaan inventori dengan banyak untuk membuat atau memperoleh produk. Apabila anda menjual inventori dengan peratusan atau keuntungan yang besar, anda menukar setiap unit menjadi wang tunai yang jauh lebih besar daripada yang anda laburkan.

Lebih mudah untuk melaburkan wang tunai tambahan dalam pengembangan perniagaan apabila anda yakin dengan kemampuan anda untuk menukar inventori dan penjualan menjadi keuntungan. Mengetahui margin kasar dan trend penjualan anda membantu mendorong aliran tunai syarikat dan strategi pelaburan semula.

Strategi Harga Berasaskan Margin

Margin kasar sering ditentukan oleh strategi penetapan harga. Lazimnya, harga produk berdasarkan harga pasaran yang kompetitif. Dengan kata lain, anda akan mendapat harga yang serupa dengan persaingan dan anda akan menerima margin standard sementara juga berusaha memasarkan produk anda sehingga mendorong penjualan.

Dalam beberapa keadaan, harganya lebih rendah daripada pasar, sementara juga menerima margin kasar yang lebih rendah. Margin yang menurun dapat menyebabkan peningkatan penjualan, kerana anda menawarkan titik harga terbaik. Ini juga boleh menjadi bumerang apabila pesaing mengurangkan harga, dan setiap orang mengalami margin yang lebih rendah berbanding dengan trend penjualan yang serupa.

Salah satu strategi lain ialah menetapkan harga lebih tinggi daripada pasaran untuk memaksimumkan margin. Strategi harga tinggi sering disertai dengan kempen penjenamaan utama. Dalam kes ini, syarikat itu benar-benar menjual jenama sebanyak produk sehingga dapat mencapai penjualan dengan harga yang lebih tinggi. Strategi ini dapat berfungsi di beberapa pasar, tetapi ia datang dengan risiko awal menjual ke pasar yang nyaman dibeli dengan harga yang lebih rendah.