Cara Menentukan Harga Runcit

Setelah membeli produk anda dengan harga borong, anda mesti memutuskan jenis harga runcit yang akan ditetapkan. Harga runcit anda dapat ditentukan menggunakan tiga model harga: harga berdasarkan kos, harga berdasarkan persaingan atau harga berdasarkan pelanggan. Harga berdasarkan kos menetapkan harga anda berdasarkan produk dan kos operasi. Harga berdasarkan persaingan menggunakan harga pesaing tempatan untuk memutuskan caj runcit. Harga berdasarkan pelanggan menetapkan harga runcit berdasarkan berapa banyak permintaan produk.

1

Tinjau harga runcit yang dicadangkan pengeluar sebagai titik permulaan. Ini memberi anda idea tentang nilai produk dari perspektif pengeluar.

2

Pilih peratusan markup menggunakan kos produk. Contohnya, jika anda membeli produk dengan harga $ 1,50 dan anda ingin menggunakan markup 20 peratus, harga runcit adalah $ 1,80. Peratusan markup harus dapat menampung semua kos operasi dan memberi anda keuntungan daripada menjual produk tersebut.

3

Tetapkan harga dekat dengan pesaing anda. Mengecas terlalu banyak atau terlalu sedikit untuk produk anda merugikan perniagaan anda. Harga yang sangat rendah menjadikan kualiti produk anda disyaki sementara pengecasan yang terlalu tinggi cenderung mendorong pelanggan ke pesaing anda.

4

Bandingkan kualiti produk anda dengan pesaing. Tingkatkan jumlah yang anda kenakan untuk produk anda jika anda menawarkan perkhidmatan tambahan atau menjual produk yang lebih berkualiti. Sebagai contoh, naikkan harga runcit tingkap yang anda jual jika anda menyertakan ukuran percuma dengan pembelian.

5

Benarkan harga menggambarkan imej yang anda cuba unjurkan untuk syarikat anda. Peruncit belanjawan mahukan harga menunjukkan bahawa pelanggan menerima tawaran terbaik. Perniagaan dengan harga yang lebih tinggi dapat menarik minat pelanggan yang ingin memiliki barangan berprestij.

6

Turunkan harga runcit pada inventori bergerak perlahan. Dapatkan pelanggan baru dan kurangkan inventori dengan memilih harga rendah pada produk terlaris anda.