Jenis Strategi Pemasaran Perkhidmatan

Memasarkan perkhidmatan berbeza dengan mempromosikan produk ketara kerana pengguna sering perlu dididik mengenai perkhidmatan. Pemasaran perkhidmatan sering memerlukan lebih banyak penjelasan mengapa pelanggan memerlukan produk, bagaimana ia berfungsi dan mengapa anda merupakan entiti terbaik untuk memberikan perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda seorang usahawan solo, menjual kemahiran unik yang anda miliki, anda lebih jelas lagi untuk menerangkan apa yang anda lakukan. Menggunakan pendekatan pendidikan pelbagai serangkai untuk memasarkan perkhidmatan akan menjadi pilihan terbaik anda untuk meningkatkan penjualan.

Rujukan

Salah satu kaedah terbaik untuk memasarkan sesuatu yang tidak ketara adalah melalui mulut ke mulut. Pelanggan yang gembira tidak sabar untuk ditanya mengenai perkhidmatan dari rakan dan sering ingin berkongsi pengalamannya dan memberitahu orang mengapa dia menyukai perkhidmatan tersebut. Sebilangan penyedia perkhidmatan menggunakan program rujukan sebagai bahagian penting dalam pemasaran mereka. Anda boleh menawarkan bonus tunai kepada pelanggan untuk setiap rujukan yang mereka kirimkan kepada anda, menawarkan mereka perkhidmatan percuma untuk setiap petunjuk atau menawarkan harga perkhidmatan yang dikurangkan kepada rakan mereka sekiranya mereka menyebut pelanggan.

Pendidikan

Cara lain untuk memasarkan perkhidmatan adalah dengan memberi pendidikan kepada pelanggan. Anda boleh melakukan ini dengan menawarkan seminar, makan tengah hari dan pembelajaran percuma atau mesyuarat pendidikan lain. Anda boleh menulis artikel untuk majalah dan surat khabar dan memberi ceramah di pameran perdagangan dan persidangan. Dengan strategi pemasaran pendidikan, anda tidak menekankan ciri atau harga produk anda, tetapi kelebihan menggunakan perkhidmatan tersebut. Sebagai contoh, jika anda memiliki perniagaan dandanan anjing, anda mungkin menulis artikel untuk surat khabar tempatan yang membincangkan kesan kutu dan kutu haiwan peliharaan terhadap kesihatan keluarga dan kesejahteraan haiwan kesayangan, menunjukkan bagaimana rawatan rutin dapat mengurangkan masalah ini.

Demonstrasi

Pelanggan mungkin malu untuk mencuba perkhidmatan jika mereka tidak pasti apa yang mereka perolehi. Menawarkan demonstrasi percuma membantu meredakan kebimbangan mereka dan dapat menghasilkan penjualan segera. Contohnya, jika anda menawarkan latihan peribadi, anda mungkin menghubungi syarikat besar dengan program kesihatan dan menawarkan untuk memberi ceramah dan kelas latihan percuma kepada pekerja. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan perhubungan awam, anda mungkin menawarkan perjumpaan dengan pemilik perniagaan, membincangkan strategi pemasarannya saat ini dan mencadangkan inisiatif PR yang dapat dia coba dan menguraikan kos untuk melakukannya.

Media Sosial

Media sosial sukar untuk dilarikan, dengan berjuta-juta orang menghantar teks dan e-mel kepada rakan apabila mereka melihat item menarik yang ingin mereka kongsi. Mereka juga boleh menjadi cara yang murah untuk perniagaan yang lebih kecil dengan sedikit dolar iklan untuk memberi kesan. Strategi pemasaran media sosial membolehkan penyedia perkhidmatan memanfaatkan alat percuma seperti Facebook dan Twitter untuk mendidik pengguna dan membuat mereka menyebarkan berita ke rangkaian kenalan mereka. Dengan Facebook, misalnya, anda boleh membuat halaman perniagaan percuma yang membolehkan anda memperincikan perkhidmatan anda. Letakkan testimoni pelanggan dan sejarah kes di halaman anda atau jalankan peraduan yang menawarkan hadiah wang tunai atau sesi atau lawatan percuma. Letakkan butang Facebook "Suka" di halaman laman web anda untuk mendorong pengunjung berkongsi apa yang mereka dapati dengan rakan. Hantar mesej Twitter yang memberi petua percuma kepada pelanggan.Sebagai contoh, landscaper mungkin tweet, "Menyiram rumput anda lebih dari sekali seminggu tidak diperlukan. Seminggu sekali selama 30 minit adalah yang anda perlukan."