Cara Mendeposit Mata Wang Asing ke dalam Akaun Bank

Anda tidak semestinya terlalu banyak masalah dalam perbankan mata wang asing yang diambil oleh perniagaan kecil anda, tetapi dengan berbuat demikian mungkin akan memakan sedikit wang pada nilai tukar. Sebagai kaedah praktik, biasanya lebih baik berniaga dalam mata wang domestik anda, walaupun ini bermaksud meminta pelanggan anda menerima penukaran.

Pertukaran

Bank anda akan menukar mata wang asing anda menjadi dolar AS sebelum memasukkannya ke dalam akaun anda. Walaupun kebanyakan institusi kewangan menyediakan perkhidmatan ini, cawangan yang lebih kecil dari beberapa bank mungkin tidak dapat memproses deposit anda. Hubungi cawangan tempatan anda untuk mengetahui apakah ia dapat mengubah wang anda untuk menyelamatkan perjalanan anda yang sia-sia. Anda biasanya tidak dapat mendepositkan wang asing anda di ATM.

Kadar dan Bayaran

Kadar yang ditawarkan bank anda untuk wang asing anda mungkin akan berbeza dengan sebut harga yang anda perolehi dari laman web penukaran mata wang atau perkhidmatan perdagangan pertukaran asing. Ini biasanya memberikan kadar pasaran pertengahan, yang mewakili titik tengah antara harga "beli" dan "jual" dari pasaran mata wang global. Anda biasanya akan ditawarkan lebih sedikit untuk mata wang anda daripada harga pasaran pertengahan dan mungkin dikenakan bayaran untuk menukarnya menjadi dolar AS.

Membeli belah

Periksa perkhidmatan bank dan pertukaran mata wang lain untuk melihat apakah anda dapat memperoleh kadar yang lebih baik atau dapatkan yang mengenakan bayaran yang lebih rendah atau sama sekali. Akan ada kemungkinan besar penyedia perbankan perniagaan anda tidak akan menawarkan harga terbaik yang tersedia. Anda boleh memasukkan wang tunai anda setelah menukarnya menjadi dolar AS. Sekiranya syarikat anda berurusan secara kerap dalam mata wang asing, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuka akaun yang membolehkan anda menyimpan dan mengirim wang tanpa menukarnya, yang akan membolehkan anda mengelakkan yuran penukaran.

Cosiderations

Menerima pembayaran dalam mata wang asing boleh membahayakan perniagaan anda. Selain daripada bayaran yang akan dikenakan untuk menukar wang anda, turun naik kadar pertukaran boleh membuat anda tidak dapat membayar wang anda. Lebih baik dibayar dalam mata wang tempatan anda, terutamanya jika anda berurusan dengan wang tunai. Sebarang pembayaran elektronik yang anda terima dalam mata wang asing biasanya akan ditukar menjadi dolar AS secara automatik oleh bank anda dengan bayaran.