Cara Membuka Fail MOD & MOI

Setiap program menggunakan dan, dalam beberapa kes, menghasilkan fail dengan sambungan fail tertentu. Fail hanya dapat dibuka oleh program dengan sokongan untuk ekstensi tertentu, termasuk fail MOD dan MOI, yang merupakan fail video dan data yang dihasilkan oleh camcorder JVC, Canon dan Panasonic yang mungkin anda gunakan dalam perniagaan anda. Fail MOD adalah fail video yang dibuat oleh camcorder, sementara fail MOI adalah fail data yang menyertainya; hanya fail MOD yang perlu ditukar. Kerana jenis fail ini tidak disokong oleh pemain media biasa, anda hanya dapat membukanya dengan perisian yang disertakan dengan camcorder yang menghasilkannya. Sekiranya anda tidak lagi mempunyai akses ke perisian, anda mesti menukar fail MOD dan MOI ke dalam format video yang lebih biasa digunakan untuk membukanya.

Capty MPEG Edit EX

1

Muat turun aplikasi Pixela Corporation Capty MPEG Edit EX, yang menyokong menukar fail video MOD menjadi jenis fail yang lebih kerap disokong. Klik dua kali pada fail yang dimuat turun dan ikuti wizard pemasangan pada skrin untuk memasang aplikasi. Mulakan semula komputer anda jika diminta untuk berbuat demikian.

2

Lancarkan Capty MPEG Edit EX dengan mengklik dua kali ikonnya.

3

Klik dan seret fail video MOD ke panel sebelah kiri dalam aplikasi untuk memuatkannya.

4

Klik butang "Buat" di sebelah kanan aplikasi. Pilih tetapan khusus yang anda mahukan untuk video anda di tetingkap pilihan yang muncul, seperti berkualiti tinggi; sebagai alternatif, anda boleh meninggalkan tetapan secara lalai. Klik "Buat." Video akan ditukar menjadi fail video MPEG.

5

Klik dua kali pada fail yang dihasilkan setelah ditukarkan untuk membukanya dengan pemain media lalai sistem anda.

Penukar MOD iOrgsoft

1

Muat turun iOrgsoft MOD Converter. Klik dua kali fail yang dimuat turun dan ikuti arahan wizard pemasangan yang muncul untuk memasang aplikasi. Lancarkan program setelah pemasangan selesai dengan mengklik ikonnya, atau dengan memilihnya dari menu Mula.

2

Klik "Tambah Fail" dari menu sebelah kiri dan pilih fail MOD yang ingin anda buka.

3

Klik menu lungsur di bawah "Profil" dan pilih profil video yang anda mahukan, seperti "MPEG."

4

Klik "Buka" di sebelah medan Output dan pilih lokasi di komputer anda untuk menyimpan fail yang ditukar, seperti "Desktop." Klik "OK."

5

Klik butang "Tukar" hijau besar di bahagian kanan bawah aplikasi. Tunggu video selesai menukar, kemudian tutup aplikasinya.

6

Klik dua kali pada fail yang dihasilkan setelah ditukarkan untuk membukanya dengan pemain media lalai sistem anda.