Kelebihan & Kekurangan Pemasaran Langsung & Pemasaran Telem

Mengembangkan strategi pemasaran anda memerlukan melihat kebaikan dan keburukan strategi tertentu. Strategi pemasaran langsung mengelakkan peruncit standard sehingga penjual dapat menjual produk secara langsung kepada pengguna; dengan mudah, ini mengelakkan orang tengah. Telemarketing adalah salah satu strategi yang dapat Anda gunakan dalam pemasaran langsung dalam memanggil calon pelanggan untuk menghasilkan minat. Kebaikan dan keburukan terdapat dalam kedua kaedah pemasaran.

Kelebihan: Berkesan

Apabila anda tidak perlu membayar peratusan penjualan kepada peruncit, anda dapat mengekalkan lebih banyak keuntungan. Taktik pemasaran langsung yang menggunakan katalog, corong laman web dan kupon tidak mahal untuk dimulakan. Komputer juga membuat pemasaran telem lebih mudah dengan pendail automatik mengurangkan keperluan sebanyak mungkin telemarketer untuk terus menghubungi.

Kekurangan: Lebihan Pengguna

Pengguna umum dalam pemasaran berlebihan. Pengguna ini dibanjiri oleh syarikat lain yang menghubunginya, yang juga berusaha mendapatkan perniagaannya. Hasil daripada semua kelebihan pemasaran ini semakin banyak pengguna yang meletakkan nombor telefon di "Jangan Panggil Pendaftar" dan membuang kebanyakan "surat sampah" di tong sampah sebelum benar-benar mengatasinya. Untuk mendapatkan perhatian pengguna, anda harus mempunyai pendekatan unik yang memikat pengguna tanpa mengganggu dia.

Kelebihan: Interaksi Peribadi

Apabila anda bekerja secara langsung dengan pengguna, anda dapat mengawal interaksi dengan lebih berkesan. Sentuhan peribadi ini membantu menjual titik-titik produk anda yang lebih baik yang mungkin dilancarkan oleh peruncit, kerana peruncit mempunyai produk serupa yang lain. Apabila pelanggan adalah pelanggan anda, anda lebih baik dapat meninjau dia dan menentukan keperluan atau cara lain untuk meningkatkan produk atau perkhidmatan anda. Maklum balas langsung sangat berharga, seperti mengendalikan hubungan anda sendiri dan bukan membiarkannya di tangan peruncit pihak ketiga.

Kekurangan: Peraturan Perundangan

Peraturan selalu berubah dan terserah kepada pemasar untuk mematuhinya. Kegagalan untuk melakukannya boleh menyebabkan denda dan denda yang berat kepada agensi persekutuan, dan juga pelanggan. Industri telemarketing sangat diatur dengan bagaimana panggilan boleh dibuat; masa panggilan; bagaimana maklumat itu diperoleh dan menggosok senarai panggilan untuk "Jangan Panggil Pendaftaran."

Media sosial mendapat kritikan besar kerana menggunakan dan menjual maklumat pelanggan, dan oleh itu, undang-undang baru sekarang mulai berlaku di seluruh dunia. Undang-undang pertama ini adalah Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR), yang mempengaruhi semua pemasar dalam talian yang melakukan perniagaan dengan, atau mengumpulkan data dari, Kesatuan Eropah. Akan sangat mahal untuk mempertahankan operasi global sambil mengikuti perubahan peraturan dan kondisi pemasaran.