Cara Mengira Bayaran Iklan

Mengendalikan laman web, majalah atau sumber kandungan lain membuat anda dapat mengenakan bayaran kepada syarikat untuk mengiklankan kandungan anda. Menarik pengiklan mungkin kelihatan sukar, tetapi mengira bayaran iklan selalunya tidak lebih mudah. Bayar terlalu banyak, dan syarikat mungkin menyingkirkan anda dan beriklan di tempat lain. Caj terlalu sedikit dan anda akan menipu wang anda. Perincian iklan, dari mana ia dilihat pada kandungan anda hingga berapa banyak ruang yang dimilikinya, menentukan bayaran yang harus anda kenakan.

1

Tentukan populariti kandungan anda. Contohnya, jumlah orang yang mengunjungi laman web anda atau membaca majalah anda banyak mempengaruhi yuran pengiklanan yang boleh anda kenakan. Anda akan menghadapi masa yang sukar untuk meyakinkan syarikat untuk membayar yuran yang tinggi untuk beriklan di laman web yang menarik 1,000 pengunjung bulanan, tetapi mereka mungkin tidak akan menghadapi masalah membayar dolar teratas untuk beriklan di laman web yang menarik 45,000 pengunjung bulanan.

2

Pertimbangkan penempatan iklan. Terdapat dua penempatan iklan utama pada kandungan: di bahagian atas dan di bahagian bawah. Di bahagian atas merujuk kepada separuh bahagian atas kandungan, sementara di bawah liputan merujuk pada separuh bahagian bawah kandungan. Oleh kerana penonton segera melihat bahagian atas, ini adalah yang paling berharga dari segi kedudukan iklan. Sentiasa mengenakan bayaran yang lebih tinggi untuk iklan paro atas.

3

Nilai ukuran iklan. Iklan yang lebih besar selalu memerlukan bayaran yang lebih tinggi. Iklan yang lebih kecil mengambil sedikit ruang, yang memungkinkan anda untuk meyakinkan lebih banyak syarikat untuk meletakkan iklan mereka di kandungan anda. Sekiranya sebahagian besar ruang iklan anda diambil oleh satu iklan, anda mesti mengenakan yuran yang lebih tinggi, tetapi pertimbangkan untuk memberi potongan kepada syarikat yang menyiarkan iklan yang lebih besar. Ini adalah logik yang sama yang berlaku untuk mendiskaun pembelian pukal. Contohnya, katakan anda mengenakan bayaran $ 5 untuk iklan kecil 250 X 250. Pertimbangkan untuk mengenakan bayaran $ 17 dan bukannya $ 20 untuk iklan besar yang sama dengan empat iklan kecil.

4

Pertimbangkan kos yang akan anda tanggung dengan menyiarkan iklan tersebut. Contohnya, iklan teks hitam-putih di majalah berharga lebih rendah daripada iklan gambar berwarna. Bayar lebih banyak untuk iklan gambar, kerana anda akan menanggung lebih banyak perbelanjaan.

5

Tentukan sama ada iklan akan berharga berdasarkan klik atau tera, jika anda menjalankan laman web. Bayaran iklan dalam talian terdapat dalam dua bentuk: kos per klik, atau BPK, dan kos per seribu tera, atau BPS. Syarikat yang memilih untuk membayar per klik akan membayar anda setiap kali seseorang mengklik iklan syarikat. Syarikat yang membayar per seribu tayangan akan membayar setiap seribu iklan yang muncul di laman web anda. Peraturan umum yang sama berlaku untuk masing-masing kerana harga yang anda kenakan akan bergantung pada ukuran iklan, penempatan dan lalu lintas laman web anda, tetapi anda harus mengenakan lebih banyak biaya untuk setiap klik daripada setiap tayangan.