Cara Mengira Harga Jual untuk Perniagaan

Harga perniagaan yang anda miliki sangat menggembirakan kerana ini bermakna anda mengambil langkah besar seterusnya dalam hidup anda. Ini juga sesuatu yang menakutkan, kerana ini bermaksud anda mengambil langkah besar seterusnya dalam hidup anda dan anda tidak tahu berapa banyak wang yang akan anda miliki ketika anda mengambil langkah itu. Terdapat semua jenis cara buruk untuk membuat harga perniagaan anda, yang kebanyakannya berkaitan dengan emosi anda dan bagaimana perasaan anda tentang perniagaan tersebut. Terdapat juga empat cara yang biasa diterima yang akan membantu anda menentukan harga yang tepat.

Kaedah Pulangan Pelaburan

Pendekatan ini memperlakukan perniagaan itu sendiri sebagai sejenis kotak hitam kiasan dengan keluaran. Hasilnya, adalah pulangan pelaburan (ROI). Misalnya, anda mempunyai perkhidmatan pembaikan. Dengan pendekatan ini, tidak masalah dengan apa yang anda perbaiki - yang penting ialah keuntungan bersih tahunan anda ditolak kemungkinan gaji untuk membayar seseorang untuk melakukan apa yang anda lakukan.

Untung bersih tahunan anda adalah apa yang tersisa setelah anda membayar semua perbelanjaan, antaranya cukai, sewa, kos barang dan gaji. Anda perlu mengurangkan dari apa kos untuk menggantikan anda kerana pembeli yang melihat perniagaan anda sebagai pelaburan perlu mengetahui apa yang dia tinggalkan setiap tahun setelah menyewa pengganti anda.

Kelemahan Kaedah ROI

Dari sudut pandangan pelabur, ini mungkin kaedah penilaian yang paling objektif. Satu masalah dengannya ialah jika anda benar-benar hebat dalam apa yang anda lakukan, maka itu menyumbang banyak kejayaan perniagaan anda. Pembeli yang mencari pulangan pelaburannya tidak boleh menganggap bahawa dia boleh mengupah seseorang yang akan memperoleh hasil yang serupa. Ini boleh menjadikan perniagaan kecil dengan reputasi yang sangat baik dan pemilik karismatik sukar dihargai, kerana pembeli tidak boleh bergantung pada pengambilan pengurus yang sama baiknya untuk menggantikan anda. Kadang kala, dalam keadaan ini, anda boleh mendapatkan lebih banyak perniagaan anda sekiranya anda bersetuju untuk kekal selama beberapa tahun.

Penyempurnaan pendekatan ROI sering disebut EBITDA, yang bermaksud "pendapatan sebelum faedah atas cukai, susut nilai dan pelunasan." Secara efektif, pendekatan ini menambahkan kembali penilaian item yang tidak mewakili perbelanjaan tunai sebenar - susutnilai dan pelunasan - wang yang tidak perlu anda bayar semasa anda membeli perniagaan secara langsung, seperti faedah hutang dan cukai, yang timbul ' benar-benar kos dalaman sebagai bahan, tetapi merupakan kewajiban masyarakat yang dikenakan secara berkadar untuk semua perniagaan di bandar atau negeri anda.

Kaedah Penjualan Perniagaan Sebanding

Dari perspektif lain, tidak kira apa ROI: perniagaan anda bernilai seperti apa yang akan dibayar oleh seseorang. Cara yang paling hampir untuk menentukannya adalah dengan melihat perniagaan yang serupa dengan perniagaan anda dan terletak di kawasan yang sama atau kawasan serupa yang dijual baru-baru ini, yang dalam kalangan harta tanah disebut sebanding .

Kelemahan Kaedah Sebanding

Dari satu segi, ini adalah pendekatan yang bagus kerana memberi anda rasa dunia nyata tentang apa yang bernilai seperti perniagaan anda. Masalahnya ialah perniagaan - dan terutama perniagaan kecil - tidak begitu serupa. Cara lelaki di pusat membeli-belah berikutnya menjalankan francais kasut sukannya mungkin sama sekali tidak seperti yang anda lakukan, jadi keuntungannya akan berbeza dan begitu juga dengan nilai kedua perniagaan.

Meningkatkan masalah mencari faktor yang dapat dibandingkan adalah hakikat bahawa perniagaan berbeza nilainya dari masa ke masa. Apa perniagaan bernilai lima tahun yang lalu tidak memberitahu anda apa perniagaan anda sekarang. Mencari sebanding baru-baru ini untuk perniagaan kecil mungkin sukar, terutamanya jika perniagaan anda tidak terletak di pusat bandar yang besar.

Pendekatan Formula Industri

Banyak laman web perkhidmatan maklumat kewangan mempunyai cara untuk menentukan harga perniagaan anda berdasarkan "aturan praktis" untuk perniagaan tertentu anda. Sebagai contoh, satu kaedah praktik yang disyorkan untuk menilai restoran adalah bahawa restoran yang menguntungkan bernilai dua hingga tiga kali ganda keuntungan tahunannya.

Kelemahan Pendekatan Formula Industri

Kelemahan pendekatan ini menjadi jelas apabila anda mempertimbangkan dua restoran yang mempunyai asas aset yang berbeza. Salah satunya ialah restoran mewah dengan peralatan dapur yang akan diganti $ 200,000, dan satu lagi lubang kecil yang menguntungkan di dinding yang memiliki kompor propana dan beberapa kaunter. Pendekatan formula industri tidak mengambil kira perbezaan ini.

Pendekatan Nilai Aset

Pendekatan ini bermula dengan menjumlahkan nilai aset perniagaan. Ia memberikan maklumat berguna - dan membezakan antara nilai restoran mewah dengan peralatan dapur yang mahal berbanding lubang di dinding dengan keuntungan yang setanding. Tetapi apakah nilai aset? Adakah anda boleh menjualnya atau berapa harganya untuk menggantikannya?

Dalam banyak perniagaan, nilai aset bergantung pada lokasinya di dalam perniagaan. Apabila anda mengeluarkannya dari perniagaan dan menjualnya sebagai item generik, nilainya turun, kadang-kadang secara drastik. Pendekatan ini juga tidak menambah nilai untuk "muhibah." Tempat lepak yang disukai di sebelah kolej mungkin mempunyai aset bernilai hanya seratus ribu. Tetapi sekiranya pelajar menyukainya dan menyibukkannya sepanjang tahun, apa yang bernilai aset fizikal hanyalah sebahagian kecil daripada nilai keseluruhannya.

Walaupun begitu, mengambil kira nilai aset adalah wajar dalam banyak keadaan, terutamanya jika perniagaan memiliki tanda dagangan, paten atau hak cipta yang berharga.

Jalan Mana Yang Terbaik Untuk Anda?

Semasa mempertimbangkan bagaimana menghargai perniagaan anda, anda sebenarnya tidak perlu memutuskan mana dari empat cara yang terbaik - semuanya! Seperti yang dikatakan oleh Yogi Berra, "Apabila anda datang ke garpu di jalan raya, bawa."

Cuba perhatikan harga jualan yang sesuai menggunakan setiap pendekatan ini. Melalui proses pengiraan untuk setiap kaedah akan memberitahu anda banyak tentang seberapa baik ia sesuai dengan perniagaan anda. Contohnya, dengan menggunakan pendekatan ROI, anda boleh menentukan bahawa nilai kemungkinan adalah $ 740,000. Tetapi anda juga memiliki tanda dagang untuk nama dan logo restoran anda, yang berpotensi menjadikan francais mungkin. Oleh itu, tambahkan sesuatu untuk itu.

Tetapi jika pendekatan aturan praktik industri menunjukkan harga yang jauh lebih rendah, mungkin sesuai untuk menurunkan harga anda sebagai tindak balas. Sebaliknya, jika lelaki di pusat membeli-belah seterusnya menjual perniagaannya yang serupa dengan harga lebih banyak, naikkan harga anda kembali, sekurang-kurangnya hingga tahap tertentu, untuk mengambil kira penjualan yang setanding itu.