Elemen Penetapan Matlamat SMART

Bertemu dengan pemilik perniagaan kecil yang belum menulis tujuan adalah seperti bertemu dengan seseorang yang tidak mahu mengembangkan perniagaannya untuk melayani pelanggan baru. Oleh kerana dua aktiviti tersebut - menulis tujuan dan menarik pelanggan baru - sering dikaitkan, masuk akal untuk menggunakan sistem yang membawa kejelasan dan ketepatan dalam penetapan tujuan. Disiplin seperti itu dapat membantu memastikan anda mencapai matlamat dan mengembangkan perniagaan kecil anda pada masa yang sama. Ia lebih daripada pintar. Ia juga dipanggil SMART.

Petua

SMART bermaksud Spesifik, Dapat Diukur, Dapat dicapai, Berkaitan, dan Terikat Masa.

Ikuti Perkataan di Sebalik Akronim SMART

Berbanding dengan doktrin pengurusan yang lain, matlamat SMART adalah tambahan yang agak baru untuk buku pengurusan. Mereka dikembangkan pada tahun 1981 oleh seorang bekas perancang korporat yang sepertinya memiliki pemahaman yang baik tentang bagaimana penetapan matlamat dapat mengalahkan banyak pemilik perniagaan kecil yang sering memulai proses dengan niat yang terbaik tetapi seperti sering menyaksikannya berjalan keluar dari landasan kereta api.

Kadang kala, masalahnya adalah matlamat itu sendiri. Ia terlalu kabur atau kekurangan zat. Dengan sistem SMART, tidak mustahil untuk memulakan proses dengan tujuan yang tidak jelas; langkah-langkah yang mengikuti permintaan bahawa anda memeriksa tujuan dengan lensa mikroskopik dengan meletakkannya pada ketegaran akronim SMART. Dengan kata lain, kata-kata mengemas. Matlamat SMART adalah:

 • S khas
 • M selesa
 • Seorang yang boleh ditipu
 • R sebelas
 • T Pengguna terikat

Tonton SMART Elements Spring to Life

Sekiranya anda pernah menetapkan matlamat peribadi, anda juga tahu bahawa ia juga boleh melarikan diri tanpa jalan yang jelas. Sebagai contoh, "Saya ingin menurunkan 15 paun" mungkin terdengar seperti matlamat yang realistik, dan anda mungkin merasa tekad untuk mencapainya, tetapi tujuan penurunan berat badan mudah dilihat jatuh di tepi jalan tanpa sedikit perbaikan. Bagaimana anda merancang untuk menurunkan berat badan? Apa yang akan anda ubah mengenai diet atau gaya hidup anda? Berapa lama anda fikir akan memakan masa 15 paun secara realistik?

Sekiranya anda menapis matlamat ini melalui akronim SMART, anda mungkin memperbaik matlamat anda untuk: “Saya akan kehilangan 15 paun dalam empat bulan dengan mengikuti diet harian yang tidak lebih dari 1,500 kalori dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit tiga seminggu dalam masa. " Matlamat anda - sekarang lebih spesifik, dapat diukur, dapat dicapai, relevan dan terikat pada masa - juga jelas dan tepat. Anda harus dapat terus fokus untuk mencapainya.

Matlamat SMART mendorong anda untuk menukar topi pemilik perniagaan kecil anda dengan topi wartawan dengan mengajukan enam "soalan wartawan" - siapa, apa, di mana, kapan, mengapa dan bagaimana - bila-bila masa anda boleh. Oleh itu, gunakan pena anda kerana anda memastikan bahawa matlamat anda adalah:

Khusus. Sekiranya anda menganggap matlamat anda sesuai dengan cara penulisannya, tahanlah untuk diteliti dengan lebih mendalam dan tanyakan:

 • Apa sebenarnya yang ingin anda capai?

 • Mengapa matlamat itu penting bagi anda atau perniagaan kecil anda?

 • Siapa yang mungkin perlu terlibat dalam menolong anda?

 • Bilakah dapat diharapkan bahawa anda dapat mencapai tujuan anda?

 • Di mana mungkin anda harus meminta pertolongan atau pertolongan dalam memenuhi tujuan anda?

 • Bagaimanakah anda membayangkan bahawa matlamat dapat dicapai? Adakah anda memerlukan penginapan khas untuk mewujudkannya?

Boleh diukur . Bagaimana anda merancang untuk mengukur kemajuan untuk mencapai matlamat anda? Anda boleh memutuskan untuk memasukkan kedua-dua ukuran kualitatif seperti tinjauan pelanggan dan testimoni dengan ukuran kuantitatif seperti penjualan dan laporan produktiviti. Sekali lagi, alat pengukuran yang tepat mungkin melarikan diri anda pada masa ini. Dalam kes ini, ambil pandangan panjang dan cuba jangan risau.

Pastikan anda mengenal pasti alat pengukuran yang sesuai kemudian. Buat masa ini, meluangkan masa untuk mempertimbangkan bagaimana anda akan mengukur matlamat adalah masa yang dihabiskan dengan baik dan "bahagian penting dan berharga dalam perancangan prestasi," menurut University of California.

Boleh dicapai. Fikirkan objektif SMART ini sebagai realiti. Sekiranya matlamat berada di luar genggaman anda sekarang - dan mungkin - apa yang perlu berlaku atau berubah agar matlamat dapat dicapai? Sebagai contoh, anda mungkin ingin menarik pelanggan baru dengan mempromosikan perniagaan anda di platform media sosial, tetapi bagaimana jika anda benar-benar baru menggunakan taktik ini dan tidak tahu bagaimana media sosial berfungsi, apalagi bagaimana menggunakannya dengan berkesan?

Matlamat anda mungkin dengan senang jatuh di tepi jalan kecuali anda membuat peruntukan untuk membuatnya dapat dicapai, mungkin dengan menyewa pakar media sosial sambilan. Memastikan matlamat dapat dicapai adalah cara lain agar matlamat SMART terus berjalan di sepanjang landasan kereta api.

Berkaitan. Matlamat harus bernilai masa dan usaha anda. Objektif SMART ini dapat mempercayai kerumitannya kerana anda mungkin menganggap bahawa apa-apa tujuan yang berkaitan dengan perniagaan anda adalah relevan, dan jika entah bagaimana berkaitan dengan pengembangan pangkalan pelanggan anda atau meningkatkan pendapatan, mungkin itu adalah. Namun, anda juga ingin memastikan bahawa semua orang di perniagaan anda bersedia memenuhi matlamat anda.

Sebagai contoh, anda mungkin mahu melipatgandakan jadual penerbitan blog anda dari dua hingga lapan catatan setiap bulan untuk meningkatkan usaha SEO anda, tetapi penulis yang ingin anda tambahkan ke pasukan kreatif anda tidak akan dapat bergabung dengan syarikat anda selama tiga bulan lagi - suku penuh dari sekarang.

Anda mempunyai beberapa masalah untuk difikirkan untuk menjadikan matlamat ini relevan, seperti yang harus anda tunggu tiga bulan sebelum mempercepat jadual penerbitan anda? Bolehkah anda memberikan enam jawatan tambahan kepada kakitangan semasa selama tiga bulan? Sekiranya anda mengeluarkan sumber tambahan untuk sementara waktu? Menjawab soalan-soalan ini akan memberi kesesuaian matlamat anda.

Masa terikat. Tarikh akhir yang realistik harus dikaitkan dengan matlamat anda. Seperti yang anda mungkin perhatikan, tarikh akhir mempunyai cara untuk mewujudkan sesuatu. Mereka memaksakan tujuan dan desakan pada setiap projek.

Belajar Dari Matlamat SMART Praktikal

Matlamat SMART dapat menjadi kekuatan inspirasi bagi pemilik perniagaan kecil, yang merupakan keseronokan dalam menulisnya. Tidak seperti tujuan yang dibuat dari cuff dan tanpa banyak berfikir, tujuan SMART bermaksud perniagaan. Anda dapat mengetahui pada saat anda menekan huruf "A" bahawa matlamat SMART mempunyai peluang nyata untuk berjaya. Contohnya dapat membantu mengkristal bagaimana matlamat SMART mendapat momentum ketika mereka beralih dari idea yang kabur ke janji tindakan maya:

Matlamat asal: Perniagaan kecil saya harus menerbitkan lebih banyak catatan blog.

 • Khusus: Kami akan menggandakan jadual penerbitan kami dari dua hingga lapan siaran setiap bulan. Untuk mewujudkan rasa konsistensi yang lebih besar, panjang catatan blog masing-masing antara 500 hingga 600 perkataan.

 • Diukur: Saya mahu catatan blog memikat 200 pelawat baru setiap bulan ke laman web saya dan akan menggunakan Google Analytics untuk memantau lalu lintas web.

 • Dapat dicapai: Kajian berulang kali menunjukkan bahawa peningkatan jumlah catatan blog yang diterbitkan dan berkualiti tinggi menghasilkan lebih banyak pengunjung laman web dan peningkatan carian organik di antara mesin pencari, dengan syarat blog-blog tersebut dikembangkan sekitar satu kata kunci.

 • Relevan: Selain meningkatkan kesedaran mengenai syarikat, menerbitkan lebih banyak catatan blog akan meningkatkan jumlah pelanggan e-mel dan menghasilkan petunjuk yang lebih berkelayakan, sehingga membantu kami mencapai sasaran penjualan dan pendapatan kami.

 • Berdasarkan masa: Kami akan menerbitkan dua catatan blog setiap hari Isnin, sebelum tengah hari, bermula dengan segera.

Matlamat SMART yang disemak semula: Dalam 60 hari (cukup masa untuk melihat hasil dari inisiatif ini), laman web syarikat akan menarik 200 pelawat baru sebulan dengan meningkatkan jadual penerbitan kami dari dua blog sebulan menjadi dua blog setiap minggu.

Matlamat SMART memerlukan sedikit masa untuk berkembang, tetapi inilah sebabnya mereka lebih cenderung berjaya. Seperti pelaburan lain yang anda buat dalam perniagaan kecil anda, matlamat SMART harus memberikan dividen yang besar dan memberi anda rasa pencapaian yang hebat ketika anda mencapainya, satu demi satu.