Cara Menulis Jemputan Memotong Pita untuk Perniagaan

Mengadakan majlis pemotongan pita untuk secara rasmi mengumumkan pembukaan perniagaan atau lokasi baru anda adalah cara untuk menjana publisiti dan perhatian media. Pastikan acara mempunyai sesuatu yang menarik untuk menarik kehadiran, seperti penceramah, hiburan atau penerimaan tetamu terkenal. Rancang untuk menghantar jemputan anda sekurang-kurangnya dua minggu lebih awal, dan periksa tarikh yang anda rancangkan dengan kalendar komuniti atau dewan perdagangan tempatan anda untuk memastikan anda tidak bertentangan dengan acara utama yang lain.

Pilih Gaya

Nada dan gaya jemputan anda penting, kerana ia membantu anda membentuk imej dan jenama anda. Penyedia perkhidmatan profesional seperti pengacara, CPA dan doktor harus menggunakan bahasa formal, sementara tempat pizza atau kedai pakaian kanak-kanak dapat menggunakan kata-kata yang lebih ringan. Tampilan jemputan anda juga harus menggambarkan prosa, dengan alat tulis berkualiti tinggi dan logo ringkas yang digunakan untuk profesional dan warna terang dan reka bentuk animasi untuk perniagaan yang memenuhi keperluan anak-anak atau keluarga.

Berikan Maklumat Asas

Sertakan waktu, tarikh dan lokasi acara memotong pita pada jemputan. Sekiranya acara itu merangkumi penceramah atau perkenalan, berikan agenda ringkas yang menggariskan jadual waktu upacara. Sertakan nama dan nombor telefon orang hubungan yang sesuai dalam organisasi yang dapat menjawab soalan atau memberikan lebih banyak maklumat mengenai pembukaan perniagaan.

Tekankan Cabutan

Pastikan jemputan anda memberi orang alasan yang kuat untuk menghadiri upacara memotong pita. Sebagai contoh, beritahu para jemputan jika mereka akan melihat kemudahan baru sebelum orang awam, melakukan lawatan berpandu atau berpeluang bertemu dengan wakil syarikat. Sekiranya anda mempunyai pembesar suara yang disertakan, sertakan perincian mengenai siapa tetamu dan apa yang akan mereka bicarakan. Ini sangat penting jika anda menghantar jemputan kepada wakil media, yang ingin mengetahui mengapa penonton dan pembaca mereka berminat untuk mengetahui perincian pemotongan pita anda.

Minta RSVP

Sekiranya anda merancang makanan ringan atau menyediakan tempat duduk, ada baiknya meminta RSVP supaya anda tahu berapa banyak yang diharapkan. Pendekatan ini juga akan memberi Anda pemberitahuan lanjutan jika tampaknya beberapa orang berencana untuk hadir, yang dapat mendorong Anda untuk meningkatkan usaha promosi anda. Sertakan satu nombor telefon atau e-mel RSVP untuk tetamu umum dan satu lagi untuk wakil media. Apabila ahli akhbar menyatakan minat untuk hadir, anda boleh mengundang mereka untuk datang lebih awal dan menemu ramah jurucakap syarikat dan mengatur peluang bergambar. Anda juga dapat memberi mereka media kit atau maklumat latar belakang mengenai perniagaan anda yang akan membantu wartawan menulis liputan artikel mereka.