Kelebihan Cukai Memajak Kereta Melalui Syarikat Anda

Pelbagai kelebihan cukai berkaitan dengan penyewaan kereta melalui syarikat anda; pelbagai perbelanjaan berkaitan dengan kereta dan perjalanan boleh ditolak cukai. Selain itu, pajakan biasanya lebih murah daripada pinjaman kereta tradisional dan membolehkan perniagaan mengemas kini kenderaannya lebih kerap daripada yang berhemat dengan kenderaan yang dibeli secara langsung.

Potongan yang Layak

Pembayaran, faedah, cukai, pemeliharaan dan penyelenggaraan kereta yang disewa melalui syarikat semuanya ditolak cukai. Ini termasuk pertukaran minyak, pemeriksaan, brek dan tayar baru. Ini juga merangkumi perbelanjaan yang berkaitan seperti bayaran letak kereta dan kos pendaftaran kenderaan. Kos gas untuk kereta yang disewa syarikat juga dapat dikurangkan, menggunakan potongan jarak tempuh standard yang, untuk tahun pajak 2010, adalah 50 sen per batu. Sekiranya anda menjual atau berdagang dengan kenderaan yang disewa syarikat, anda mungkin dapat menuntut kerugian yang boleh dikurangkan. Semua potongan mestilah tepat. Anggaran dan anggaran didiskualifikasi.

Pengecualian Potongan

Anda tidak boleh menggunakan pemotongan cukai kadar jarak tempuh biasa jika kenderaan syarikat digunakan untuk disewa, seperti perkhidmatan teksi atau limo atau jika kenderaan itu merupakan sebahagian daripada operasi armada, yang ditakrifkan sebagai lima atau lebih kenderaan. Dalam keadaan ini, anda boleh memotong perbelanjaan yang berkaitan dengan kenderaan sebenar dengan menyimpan dan menghitung penerimaan untuk perbelanjaan yang berkaitan dengan kenderaan. Selain itu, anda tidak boleh mengurangkan kos denda yang dibayar untuk meletak kenderaan atau pelanggaran lalu lintas yang berlaku pada kenderaan yang disewa syarikat.

Mengesan Potongan Cukai yang Layak

Untuk memenuhi syarat pemotongan cukai, anda mesti menyimpan rekod terperinci mengenai kos yang berkaitan dengan kenderaan yang disewa syarikat. Ini termasuk log jarak tempuh, penerimaan untuk gas, minyak, pemeliharaan dan penyelenggaraan am. Sekiranya anda menyewa kenderaan melalui syarikat anda dan sesekali menggunakannya untuk tujuan peribadi dan juga perniagaan, anda mesti mengkategorikan perbelanjaan yang anda tolak dari cukai anda dengan peratusan yang digunakan untuk penggunaan peribadi dan perniagaan.

Perjalanan Perniagaan dan Peribadi

Agar dapat dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan, kereta yang disewa melalui syarikat anda mesti digunakan sepenuhnya untuk tujuan perniagaan. Sekiranya anda kontraktor bebas atau pemilik tunggal, anda mungkin diminta untuk mengesahkan kesahihan pemotongan kenderaan yang disewa syarikat anda dengan menunjukkan bahawa anda mempunyai kenderaan lain atas nama anda sendiri untuk kegunaan peribadi.