Fungsi Pemasaran dalam Perniagaan

Pemasaran adalah proses penting untuk kejayaan perniagaan kecil anda. Pemasaran melibatkan penyelidikan, pembungkusan dan penyampaian produk dan perkhidmatan kepada pengguna. Kempen pemasaran yang baik membantu mendorong penjualan dan memberi maklumat yang lebih baik kepada pengguna mengenai perniagaan anda. Bincangkan fungsi pemasaran dengan ahli pasukan syarikat anda untuk memahami peranan mereka dalam menjual produk dan perkhidmatan anda.

Penyelidikan

Salah satu fungsi utama pemasaran adalah melakukan penyelidikan anda terhadap khalayak sasaran anda. Perhatikan trend membeli dan cari produk yang memenuhi keperluan semasa. Sebagai contoh, peruncit pakaian perlu terus mengikuti tren musim yang akan datang untuk mengetahui produk apa yang harus ditumpukan dalam kempen pemasaran. Penyelidikan pasaran juga memerlukan memeriksa pesaing anda yang lain. Ketahui produk apa yang mereka tampilkan dan sejauh mana kejayaan kempen pemasaran mereka pada masa lalu.

Pembungkusan

Seiring dengan meneliti kehendak pengguna, pemasaran melibatkan pembungkusan produk atau perkhidmatan dengan cara yang menarik bagi pembeli anda. Semua logo dan bahan pembungkusan mesti dirancang dengan mempertimbangkan pelanggan. Lakukan penyelidikan pasaran untuk mencari prototaip yang mendapat maklum balas paling positif dari pasaran ujian. Fungsi pemasaran yang lain melibatkan penetapan harga produk anda pada kadar di mana perniagaan anda mendapat keuntungan.

Pengangkutan

Fungsi pemasaran tambahan adalah pengangkutan barang. Sebaik sahaja anda memiliki barang, anda mesti mempunyai kemampuan untuk mengedarkannya kepada pengguna. Cari kaedah penghantaran dan penyimpanan barang inventori. Cara anda menyampaikan produk anda mempunyai pengaruh langsung pada kempen pemasaran. Sebagai contoh, anda boleh mengiklankan penghantaran pada hari yang sama untuk semua pesanan dalam stok.

Penilaian Risiko dan Kawalan Kualiti

Penilaian risiko dan kawalan kualiti akan menjadi fungsi pemasaran lain untuk perniagaan anda. Penilaian risiko memerlukan melihat pemboleh ubah yang boleh mempengaruhi penjualan produk atau perkhidmatan anda. Kawalan kualiti bermaksud melihat bagaimana produk anda bersaing dengan persaingan. Ini juga melibatkan memenuhi standard untuk penilaian produk di pasaran yang berlaku.