Pensijilan Pentadbir Sistem Bertauliah Microsoft

Banyak pengaturcara dan pentadbir rangkaian yang mengajar sendiri di luar sana, tetapi hari ini perniagaan sering ingin melihat tauliah yang menunjukkan bahawa perunding komputer mempunyai pengetahuan terkini dan betul. Microsoft mahu orang yang menggunakan teknologinya melakukannya dengan betul dan kompeten, jadi syarikat itu membuat serangkaian pensijilan untuk orang yang menunjukkan penguasaan sepenuhnya terhadap perisian, perkakasan dan rangkaian terkini. Melengkapkan jalur persijilan Microsoft awal, seperti MCSA yang lebih lama atau lebih baru, dapat membuka pintu ke tahap perakuan yang lebih tinggi.

Pentadbir Sistem

Sehingga 31 Disember 2011, orang yang berminat untuk menunjukkan tahap keterampilan yang lebih tinggi dengan pengurusan rangkaian Windows didorong untuk memperoleh pensijilan Pentadbir Sistem Bersertifikat Microsoft, yang menunjukkan kecekapan dengan pelayan Windows 2000 ditambah sistem sebelumnya. Pada tahun 2012, pensijilan itu tidak lagi ditawarkan untuk Windows 2000. Sokongan Windows 2003 akan dihentikan pada bulan Julai 2013, dan kedua-dua pensijilan akan muncul sebagai "warisan" atau "pensiun" pada transkrip Microsoft.

Versi baru

Pensijilan Pentadbir Sistem Bertauliah Microsoft diganti pada tahun 2012 dengan MCSA yang berbeza - pensijilan Microsoft Certified Solutions Associate. Mengikut bidang Pembelajaran Microsoft, MCSA baru merangkumi pengetahuan umum untuk membuat penyelesaian untuk pilihan Windows Server 2012, Server 2008 atau SQL Server 2012. MCSA versi 2000 dan 2003 lebih menumpukan pada tanggungjawab pekerjaan di tempat kerja tertentu.

Nilai MCSA

Dengan pensijilan MCSA, anda boleh meneruskan program penguasaan lain. Sekiranya anda memilih pensijilan 2008, anda boleh memulakan latihan untuk pensijilan Microsoft Certified Solutions Expert Private Cloud. Pensijilan Windows 2012 melayakkan anda memulakan latihan untuk pensijilan Infrastruktur Pelayan MCSE dan MCSE Desktop Infrastruktur.

Menyiapkan

Microsoft mendorong pencari pensijilan untuk mempelajari bahan tersebut lebih awal, menggunakan ujian praktik, program latihan, kursus persiapan mandiri atau bersertifikat dengan tenaga pengajar, buku Microsoft Press atau sumber dalam talian lain. Cadangan dan pautan khusus terdapat di kawasan Pembelajaran Microsoft.

Mengambil Peperiksaan

Anda boleh mendaftar dan mengikuti ujian secara dalam talian atau di pusat-pusat ujian di seluruh dunia. Prometric, laman web ujian, menawarkan senarai pusat ujian Microsoft yang diluluskan. Peperiksaan berharga $ 100 hingga $ 150 bergantung pada wilayah dan jenis ujian.

Hasil atau Pengambilan Semula

Anda memerlukan masa sehingga 30 hari untuk menerima berita sama ada anda lulus atau gagal dalam Ujian Pengetahuan. Maka anda mesti menunggu 14 hari untuk menjadualkan Ujian Makmal, yang menunjukkan kemampuan anda. Hasil ini memerlukan masa hingga 30 hari juga. Sekiranya anda gagal dalam ujian, Microsoft menghendaki anda menunggu sekurang-kurangnya 90 hari sebelum mengulanginya tetapi tidak mempunyai had berapa kali peperiksaan dapat dilanjutkan. Peserta ujian mendaftar dan membayar yuran peperiksaan setiap kali.