Apa itu Ganjaran dalam Gaji Gaji?

Kesalahpahaman yang biasa berlaku, adalah bahawa pemberian gaji dalam gaji hanya tersedia untuk pekerja yang tipis. Yang benar adalah, banyak jenis perniagaan di beberapa bidang industri menyediakan program gratifikasi kepada pekerja. Salah tanggapan lain, adalah bahawa petua dan ganjaran adalah perkara yang sama. Hakikatnya, petua - sumbangan pelanggan sukarela - tidak termasuk dalam gaji anda dan anda bertanggungjawab untuk melaporkannya kepada IRS. Ganjaran, termasuk dalam gaji anda dan diambil kira oleh majikan anda. Dalam beberapa kes, terdapat garis halus antara petua dan gratifikasi.

Definisi

Ganjaran serupa dengan bonus, yang bermaksud ia adalah bahagian gaji yang diberikan kepada pekerja, oleh majikan, untuk perkhidmatan yang diberikan bagi pihak syarikat. Banyak syarikat menggunakan program bonus gratifikasi setiap bulan, suku tahunan atau tahunan. Ganjaran juga ditawarkan kepada pekerja yang beralih ke peluang yang lebih besar atau sebagai faedah persaraan dan penggajian. Pendapatan tambahan tersebut termasuk dalam gaji pekerja - dan gaji akhir - dan semua potongan cukai yang berlaku dibuat oleh majikan.

Prosedur

Pekerja yang tidak diberi tip layak untuk menyertai program pemberian wang kerja setelah menyelesaikan lima tahun atau lebih perkhidmatan dengan satu syarikat, menurut seksyen 10 Akta Cukai Pendapatan. Beberapa syarikat yang lebih kecil - dengan sedikit pekerja yang layak - memberikan dana ganjaran kepada anggota kakitangan di luar poket. Syarikat lain yang lebih besar - dengan beberapa calon yang layak - membeli rancangan ganjaran kumpulan dari syarikat insurans hayat syarikat. Dalam keadaan seperti itu, majikan dikehendaki membayar sumbangan tahunan yang ditentukan oleh syarikat insurans. Pekerja juga dapat memberi sumbangan berkala ke dana ganjaran mereka.

Petua vs Ganjaran

IRS sangat tidak setuju dengan kebanyakan kamus dan definisi ensiklopedia mengenai istilah "gratuity." Sebilangan besar sumber mendefinisikan pemberian wang sebagai "tip" atau "pembayaran untuk perkhidmatan melebihi bayaran yang diiklankan." Perbezaannya, menurut IRS, adalah bahawa tip adalah pembayaran yang ditawarkan terus kepada pekerja dan tidak diproses atau dikenakan cukai oleh majikan. Ganjaran adalah pembayaran yang diberikan kepada pekerja yang telah dikutip, diperuntukkan, dilaporkan dan dikenakan cukai oleh majikan. Ringkasnya, petua diberikan secara tunai yang mesti dilaporkan oleh pekerja, dan ganjaran dimasukkan dalam gaji dan diambil kira oleh majikan.

Urus Niaga Kad Kredit

Garis panduan mengenai gratifikasi agak rumit dalam industri perkhidmatan dengan pekerja yang berpengalaman, seperti kelab malam, restoran, spa dan salun rambut. Pekerja di industri ini secara amnya menerima kadar gaji setiap jam dan petua tunai sukarela dari pelanggan dan pelanggan. Apabila petua diterima secara tunai, melaporkan pendapatan ini adalah tanggungjawab pekerja yang menerima. Walau bagaimanapun, apabila petua diterima melalui transaksi kad kredit, wang tersebut dianggap sebagai ganjaran kerana dana tersebut diproses dan diperuntukkan oleh majikan.