Cara Menjalankan Pemeriksaan Kredit Perniagaan

Sebagai pemilik perniagaan, anda tahu anda memerlukan kredit perniagaan yang baik. Anda juga ingin melakukan perniagaan dengan vendor, pembekal dan pelanggan perniagaan-ke-perniagaan yang mempunyai kredit yang baik. Oleh itu, dapat menjalankan pemeriksaan kredit perniagaan pada perniagaan dan syarikat yang anda bekerjasama adalah kemampuan operasi yang penting. Penting juga untuk dapat memantau secara berkala dan jika perlu mempertikaikan item pada profil kredit perniagaan anda. Dan, anda mesti dapat menjalankan pemeriksaan kredit perniagaan untuk mengetahui bila ini diperlukan.

1

Daftarkan perniagaan anda dengan satu atau lebih biro pelaporan kredit perniagaan utama: Business Credit USA, Dun & Bradstreet, Equifax Business, Experian Business. Anda boleh mendaftar untuk akaun dalam talian di laman web biro pelaporan. Anda perlu memilih tahap keahlian yang paling sesuai dengan keperluan syarikat anda. Setelah anda melengkapkan pendaftaran dalam talian, mengesahkan akaun anda, dan membayar yuran keahlian yang sesuai, anda akan dapat segera meminta cek kredit perniagaan.

2

Minta laporan kredit perniagaan secara dalam talian dengan memasukkan maklumat perniagaan yang diperlukan ke dalam borang permintaan pemeriksaan kredit. Anda mungkin perlu menetapkan jumlah detail yang termasuk dalam laporan, bergantung pada biro yang Anda gunakan untuk menjalankan laporan.

3

Cari skor kredit perniagaan pada laporan anda. Ini mungkin merupakan maklumat paling kritikal dalam laporan tersebut. Berdasarkan laporan kredit perniagaan, skornya berkisar antara 1 hingga 100. Sekiranya skor melebihi 70, syarikat-syarikat ini membayar bil tepat pada waktunya atau lebih awal; apa-apa di bawah 30 dan syarikat itu mungkin dalam proses mengemukakan kebankrapan.

4

Nilaikan data tambahan yang disertakan dalam laporan kredit. Laporan kredit perniagaan anda mungkin merangkumi maklumat mengenai penilaian, akaun koleksi atau gadai janji perniagaan yang dapat memberikan anda perincian mengenai bagaimana syarikat itu menjalankan perniagaan.