Bagaimana Saya Mendapatkan Lesen Penjual Makanan?

Sama ada anda cuba membuat nama untuk diri anda sebagai vendor yang dituju ketika menggunakan hotdog atau menjual ais krim pada hari musim panas yang panas, anda memerlukan izin untuk melakukannya. Semua negeri memerlukan penjual makanan untuk memiliki izin makanan sebelum menjalankan perniagaan mereka. Permit makanan tidak sukar diperoleh, selagi anda mematuhi garis panduan negeri anda untuk menjaga makanan yang selamat.

1

Daftarkan perniagaan anda dan memohon ID cukai jualan. Kerani daerah biasanya mengendalikan kebanyakan urusan yang berkaitan dengan perniagaan dan kemungkinan akan mempunyai borang yang mesti anda tandatangani. Memohon ID cukai jualan melalui jabatan hasil negeri anda.

2

Kaji garis panduan negeri anda untuk mengendalikan perniagaan penjual makanan. Garis panduan ini biasanya tersedia melalui laman web atau pejabat jabatan kesihatan negeri anda. Garis panduan tersebut merangkumi arahan bagaimana menjaga makanan, arahan umum, seperti tidak ada kontak dengan tangan kosong dengan makanan siap makan, dan peraturan khusus negeri.

3

Memohon permit makanan. Permohonan izin, seperti garis panduan, biasanya tersedia melalui laman web atau pejabat jabatan kesihatan negeri anda. Permohonan izin berbeza mengikut negeri. Sebagai contoh, Florida menghendaki anda menghubungi Jabatan Kesihatan 10 hari sebelum anda bersedia untuk membuka perniagaan anda supaya seorang pemeriksa kesihatan dapat mengunjungi. Colorado menghendaki vendor mengunjungi jabatan kesihatan daerah, memberikan kad pengenalan cukai penjualan dan mengisi permohonan.