Bagaimana untuk mengetahui sama ada RAM akan berfungsi dalam PC

Meningkatkan memori, atau RAM, di komputer syarikat anda dapat meningkatkan prestasi, tetapi hanya jika anda menggunakan perkakasan yang tepat untuk memenuhi spesifikasi papan induk. Berapa banyak dan jenis RAM yang boleh digunakan oleh PC anda bergantung pada papan induk anda; sistem operasi anda akan mempengaruhi berapa banyak RAM yang akan dikenali oleh komputer. Sebelum anda dapat mengetahui jenis RAM yang hendak dibeli, anda perlu mengetahui motherboard apa yang anda ada.

Jenis RAM

Terdapat tiga jenis RAM yang tersedia pada tarikh penerbitan. Variasi terpantas, pada tarikh penerbitan, adalah DDR3, yang telah menjadi standar dalam komputer baru sejak tahun 2008. Jika komputer anda dibina antara tahun 2003 dan 2007, ada kemungkinan ia menggunakan RAM DDR2; jenis RAM ini menggantikan DDR, yang telah menggantikan SDRAM pada tahun 2000. Anda tidak boleh mencampurkan jenis; papan induk dibina untuk menangani satu jenis RAM dan DDR3 tidak akan sesuai dengan slot DDR2 atau DDR.

RAM maksimum

Motherboard mempunyai sejumlah slot RAM yang tersedia dan menyokong sehingga jumlah memori maksimum. Sebagai contoh, motherboard Gigabyte GA-880GA-UD3H mempunyai empat slot RAM dan menyokong maksimum 16GB RAM - atau 4GB setiap slot. Jumlah RAM yang disokong akan berbeza antara model dan pengeluar, jadi periksa untuk memastikan anda tidak membeli lebih banyak RAM daripada yang dapat dikendalikan oleh komputer anda.

Spesifikasi Papan Induk

Cari papan induk anda di laman web pengeluar. Sekiranya anda tidak mengetahui motherboard apa yang ada di komputer anda, cari model PC anda di laman web pengeluar - sebagai contoh, jika anda mempunyai Dell Inspiron 1520, pergi ke laman web Dell untuk memeriksa spesifikasi. Periksa jenis RAM yang digunakan oleh motherboard anda, dan jumlah maksimum RAM yang diperlukan.

Spesifikasi Sistem Operasi

Walaupun papan induk anda mungkin mempunyai jumlah RAM maksimum, sistem operasi anda mungkin tidak mengenali semua memori itu. Edisi 32-bit Windows 7 dan Windows 8 hanya mengenali RAM hingga 4GB - kecuali Windows 7 Starter, yang hanya mengenali 2GB.

Sekiranya anda mempunyai Windows 7 versi 64-bit, hadnya berbeza-beza. Home Basic mengenali hingga 8GB, Home Premium mengenali 16GB, sementara Professional dan ke atas dapat mengenali RAM hingga 192GB. Windows 8 edisi 64-bit mengenali 128GB RAM, dan 512GB RAM untuk Professional dan Enterprise.