Tutorial Pengurusan Pengeluaran Inventori Akses Microsoft

Pengurusan pengeluaran inventori melibatkan menjejaki produk, pembekal, tahap stok dan pesanan pembelian, menyusun semula produk, dan menguruskan maklumat yang berkaitan dengan inventori dan pengeluaran. Inventori dan pengeluaran adalah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan perniagaan, tanpa mengira saiz, jadi perisian pengurusan inventori tersedia. Microsoft Office menawarkan templat pengurusan inventori untuk Microsoft Access yang memudahkan perniagaan kecil menguruskan pengeluaran inventori dengan papan pemuka yang mesra pengguna. Laporan yang paling sering digunakan sudah disiapkan dalam sistem, jadi Anda hanya perlu menyesuaikan bidang yang diperlukan dan mengisi jadual dengan data anda sendiri.

1

Muat turun templat pengurusan inventori untuk Microsoft Access. Gunakan templat percuma dari Microsoft Office (lihat Sumber), atau aplikasi komersial atau percuma lain. Terdapat banyak sistem pengurusan inventori yang tersedia, jadi pilihlah sistem yang paling sesuai dengan keperluan anda.

2

Klik dua kali pada templat yang dimuat turun untuk membukanya di Microsoft Access. Sebagai alternatif, lancarkan aplikasi Akses dari desktop Windows anda dan buka templat menggunakan pilihan Buka dari menu Fail.

3

Sesuaikan templat dengan memasukkan maklumat syarikat anda dan menambahkan perincian produk, pembekal, pekerja dan kaedah penghantaran anda dalam jadual yang sesuai. Anda boleh menggunakan pautan Persediaan yang disediakan di papan pemuka untuk mempermudah proses ini.

4

Isi jadual Produk dan Pesanan Pembelian dengan maklumat inventori dan pesanan yang ada. Anda memerlukan maklumat ini sebagai titik permulaan pengurusan pengeluaran inventori anda, dan maklumat tersebut mestilah tepat untuk memastikan tahap stok dan susunan semula masa depan anda tepat dan bermakna.

5

Hasilkan pesanan pembelian menggunakan wizard atau tugas pembuatan pesanan pembelian yang disertakan.

6

Kemas kini jadual Produk dengan bilangan produk yang diterima semasa pembekal anda menghantar produk. Anda juga perlu memantau tahap produk keluar dan mengemas kini secara manual jika anda tidak mempunyai sistem muka depan yang disambungkan ke sistem pengurusan inventori. Ini diperlukan untuk memastikan tahap inventori anda betul.

7

Jalankan laporan untuk memeriksa kos produk, transaksi, tahap inventori, pembelian dan menyusun semula maklumat.