Apa itu Roll Transfer Printer?

Gulungan pemindahan pencetak adalah komponen dalam pencetak laser pejabat anda yang memindahkan gambar ke kertas. Komponen ini juga mengumpulkan lebihan toner dan mengarahkannya ke tempat simpanan sampah sehingga tinta tidak terkumpul di dalam pencetak anda. Diperbuat daripada getah dan logam, gulungan pemindahan adalah bahagian yang boleh digunakan oleh pengguna yang boleh anda bersihkan atau ganti. Gulungan pemindahan berfungsi bersama dengan kartrij toner, drum dan pelebur pencetak anda untuk menyelesaikan proses pencetakan.

Perintah Operasi

Roll transfer terletak di luar drum dan sebelum fuser. Semasa kertas bergerak melalui pencetak laser anda, ia melewati setiap komponen untuk menyelesaikan proses pencetakan. Drum menerima elemen gambar / teks dari komputer anda dan menambahkan toner, dan kertas kemudian dihantar ke roll transfer. Sekiranya gulungan pemindahan tidak berfungsi dengan betul, gambar dan teks tidak diletakkan di atas kertas. Fuser adalah komponen pemanasan dan tekanan yang melekat pada gambar dan teks ke atas kertas setelah gulungan pemindahan meletakkan elemen di atas kertas. Pencetak laser anda tidak dapat berfungsi tanpa roll transfer.

Terminologi

Pada pencetak laser warna, gulungan pemindahan dikenali sebagai tali pinggang pemindahan, dan melakukan pekerjaan yang sama dengan gulungan pemindahan. Tali pinggang juga dikenali sebagai unit pemindahan pada pencetak laser warna model tertentu. Seperti gulungan pemindahan, pencetak laser warna anda mesti dipasang tali pinggang pemindahan dan berfungsi dengan baik untuk mencetak.

Pembersihan

Anda boleh membersihkan gulungan pemindahan pencetak jika cetakan anda mengandungi kelebihan toner atau toner. Keluarkan komponen dari pencetak anda sesuai dengan petunjuk dalam buku panduan pencetak, dan kemudian gunakan kaleng udara termampat untuk meniup sisa toner. Gunakan semburan udara yang pendek, pakai sarung tangan dan tahan gulungan pemindahan di atas tong sampah atau sink untuk mengelakkan dakwat pakaian anda. Anda juga boleh mengelap gulungan dengan lembut dengan kain tanpa serat untuk menghilangkan lebihan toner. Jangan sentuh gulungan dengan jari kerana minyak di jari anda boleh merosakkan komponen. Juga, jangan gunakan air atau jenis cecair untuk membersihkan gulungan pemindahan anda. Cecair mengubah sifat elektrik gulungan dan boleh merosakkan komponen. Sekiranya pencetak laser anda adalah model warna dengan tali pinggang pemindahan, jangan bersihkan komponen menggunakan udara termampat atau kain. Sebaliknya,rujuk manual pencetak anda mengenai arahan penjagaan. Tali pinggang pemindahan tidak dibuat dari getah seperti gulungan pemindahan, dan anda boleh merosakkan komponen jika anda menggunakan kaedah pembersihan yang salah.

Membeli

Roll roll dan tali pinggang boleh didapati terus dari pengeluar pencetak laser anda, serta dari komputer, elektronik dan kedai bekalan pejabat, dan kedai runcit. Komponennya juga tersedia dari kedai dalam talian yang mengkhususkan diri dalam persediaan pencetak laser. Rujuk buku panduan pencetak laser anda untuk nombor gulungan pemindahan atau bahagian tali pinggang anda.