Pecahan Standard Proses HR

Proses sumber manusia melibatkan lebih banyak daripada mengambil pekerja baru untuk mengisi kerja kosong. Kakitangan HR memproses pertukaran dalaman, kenaikan pangkat, tindakan tatatertib dan persaraan pekerja yang akan datang, antara tugas lain. Jabatan ini bertanggungjawab untuk memastikan bahawa syarikat itu mematuhi semua peraturan negeri dan persekutuan yang berkaitan dengan pekerjaan. Kakitangan sumber manusia boleh memproses gaji di syarikat yang lebih kecil.

Pembukaan Kerja

Semasa seorang pekerja mengosongkan pekerjaan, pegawai HR menghubungi pengurus jabatan untuk mengetahui apakah kedudukan tersebut harus segera diisi, kerana beberapa syarikat memotong biaya akibat penurunan. HR kemudian mengesahkan bahawa jabatan itu mempunyai dana untuk jawatan tersebut sebelum memulakan proses pengambilan pekerja. Apabila syarikat membuat kedudukan baru, HR memastikan bahawa klasifikasi pekerjaan dan tugas yang tepat dijelaskan dengan tepat.

Pengambilan

Setelah mengesahkan pembiayaan untuk jawatan, HR meletakkan pekerjaan secara dalaman untuk pekerja. Jangka masa berbeza mengikut polisi syarikat. Sekiranya jawatan itu tidak diisi, kakitangan HR akan memulakan proses pengambilan pekerja luar. Syarikat mungkin mempunyai prosedur yang berlaku, seperti semua pekerja baru yang berstatus temp-to-hire. Sumber manusia mengesahkan bukti kelayakan, memulakan pemeriksaan latar belakang, memeriksa rujukan dan menguji pemohon mengenai pengetahuan tertentu, jika perlu.

Promosi

Proses HR untuk kenaikan pangkat mungkin automatik, mungkin dimandatkan oleh kontrak kesatuan atau dibuat secara dalaman oleh penyelia pekerja. Prosedurnya berbeza-beza bergantung pada sama ada sumber manusia berurusan dengan pekerja kontrak, anggota pengurusan atau pekerja setiap jam. Prosesnya mungkin merangkumi penilaian bertulis dari penyelia, atau mungkin hasil dari pemindahan dalaman.

Tindakan Disiplin

Kakitangan sumber manusia menyiasat tuntutan diskriminasi, gangguan di tempat kerja, keganasan, penggunaan dadah dan alkohol, vandalisme terhadap harta benda syarikat dan pencurian. Mereka bekerjasama dengan ketua jabatan ketika memutuskan tahap tindakan tatatertib, seperti penggantungan atau penamatan. HR memproses kertas kerja dan sama ada menjalankan atau menghadiri mesyuarat tatatertib dengan pekerja.

Persaraan

Proses persaraan adalah rumit. Dalam perniagaan kecil, pasukan sumber manusia mungkin memproses faedah pekerja, seperti lanjutan insurans nyawa atau kesihatan, dan mengira pembayaran persaraan di samping menyiapkan dokumen personel yang diperlukan untuk jawatan yang dikosongkan. HR mungkin perlu mengira gaji yang diperpanjang atau pembayaran lain jika pekerja memilih untuk bersara awal yang ditaja syarikat.

Tugas Lain

Jabatan sumber manusia mengkaji gaji pekerja setiap tahun, membandingkannya dengan kos sara hidup dan dengan apa yang dibayar pesaing. Sekiranya perniagaan kehilangan pekerja utama dalam persaingan, kakitangan sumber manusia akan meneliti, menganalisis dan mengesyorkan gaji baru yang lebih tinggi untuk tajuk pekerjaan yang terjejas. HR menghantar wakil ke mesyuarat jabatan buruh negeri yang melibatkan seorang pekerja mengajukan rungutan atau mengemukakan banding atas keputusan pampasan pengangguran. HR menjejaki semua pekerja untuk memastikan mereka menerima ulasan prestasi tepat pada masanya dan kenaikan gaji yang berkaitan. Mereka mengesahkan bahawa pembaharuan lesen atau pensijilan ada dalam fail dan memberitahu pengurus jabatan apabila ada sesuatu yang hilang. Di beberapa syarikat, kakitangan HR memberitahu pekerja apabila mereka layak mendapat faedah.