Kepentingan Latihan Komputer & Tempat Kerja

Memastikan pekerja anda terkini dengan kemahiran asas komputer mereka dapat membantu anda memasarkan produk anda dengan lebih baik, mengesan kewangan, inventori dan menghantar produk anda dan meningkatkan keuntungan anda. Memahami kepentingan kemahiran komputer di tempat kerja akan membantu memastikan kakitangan anda produktif dan cekap.

Prestasi Kerja yang Lebih Baik

Kemahiran komputer adalah keperluan asas bagi kebanyakan pekerjaan pada masa kini. Sebilangan besar kerja pejabat memerlukan pemohon kerja untuk mengetahui perisian produktiviti pejabat dalaman, seperti pemproses kata, program spreadsheet dan aplikasi pasukan berasaskan cloud.

Malah pekerjaan di luar pejabat memerlukan sedikit latihan komputer. Kedudukan juruwang runcit memerlukan pekerja mengendalikan kios tempat jualan yang kompleks. Pelayan restoran mesti dapat memasukkan pesanan ke dalam aplikasi atau program dengan betul. Kedudukan kilang mungkin memerlukan pekerja menggunakan komputer untuk mencatat waktu bekerja atau memasukkan maklumat pengeluaran setiap hari.

Kekal Semasa

Latihan komputer yang berterusan dapat membantu pekerja membina kemahiran pekerjaan baru, yang dapat mereka gunakan untuk mengurangkan kos anda, menjawab pertanyaan dan aduan pelanggan, berkomunikasi dengan pekerja lain dengan cekap dan mengemukakan dokumen undang-undang. Pekerja mungkin perlu belajar bagaimana menggunakan program perisian proprietari untuk pekerjaan baru, misalnya, atau belajar bagaimana menggunakan sistem yang ditingkatkan di tempat kerja.

Beberapa vendor perisian menawarkan tutorial atau seminar dalam talian percuma di persidangan dan pameran perdagangan. Anda juga boleh menghantar pekerja anda ke kolej komuniti tempatan untuk kelas komputer tertentu. Dalam beberapa kes, anda boleh menyewa profesional IT untuk datang ke tempat kerja anda untuk sesi latihan untuk pekerja anda.

Peningkatan Produktiviti

Selain pentingnya pencari kerja mendapatkan latihan komputer, perniagaan kecil dapat merealisasikan manfaat penting dari memanfaatkan teknologi komputer dalam program latihan mereka. Menggunakan komputer untuk mempermudah latihan dapat mengelakkan kehilangan produktiviti yang biasanya disertakan dengan pekerja baru yang mempelajari sistem komputer di tempat kerja, menurut EduConnect.

Sebagai contoh, jika pekerja anda dapat menggabungkan data dari beberapa lembaran kerja Excel, ini dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyediakan data berharga kepada ketua jabatan anda, sambil mengurangkan kesilapan, menurut majalah Forbes. Mengajar pekerja bagaimana membuat kemas kini mudah ke laman web atau blog akan menghilangkan keperluan kakitangan untuk terus menghubungi bahagian IT anda setiap kali laman web anda memerlukan nombor telefon, harga atau tarikh yang diubah.

Operasi runcit secara tradisinya melatih pekerja baru mengenai operasi perisian tempat penjualan semasa bekerja, yang boleh menyebabkan barisan antrean menjadi sandaran sementara pelanggan bertambah kesal. Menggunakan sistem tempat jualan yang disimulasikan untuk memberi pekerja komputer latihan baru dalam keadaan terkawal, sebaliknya, dapat memberi pekerja kemahiran dan keyakinan yang mereka perlukan untuk melayani pelanggan dengan berkesan sejak hari pertama mereka bekerja.

Pembangunan Kemahiran Bukan Komputer

Latihan komputer dapat digunakan untuk berbagai aplikasi, bukan hanya untuk simulasi perisian. Apa sahaja yang boleh diajar di dalam kelas boleh diajar melalui komputer. Pekerja boleh mengikuti kursus etika, kursus latihan kemahiran kerja, kursus latihan kepemimpinan, kursus keselamatan dan apa sahaja di komputer.

Menggunakan teknologi komputer untuk memberi peluang latihan berterusan bagi pekerja anda dapat meningkatkan kecekapan dan pengalaman profesional pekerja secara berterusan, sambil menambah manfaat program pengembangan pekerja yang komprehensif untuk perniagaan anda.