Apakah Model Perniagaan Portal?

Model perniagaan portal dilahirkan dengan Internet. Jumlah dan penggunaan portal ini semakin bertambah seiring dengan jumlah produk yang mereka tawarkan. Kerangka perniagaan mesti fleksibel kerana industri ini sangat tidak stabil dan melihat perubahan yang hampir berterusan.

Definisi

Model perniagaan portal menyediakan kemasukan ke kandungan atau perkhidmatan di Internet. Enjin carian adalah model perniagaan portal yang merangkumi pelbagai jenis kandungan dan perkhidmatan. Iklan ini menguntungkan pengiklan kerana mereka menarik banyak lalu lintas pengguna. Banyak yang menawarkan pengguna cara untuk menyesuaikan antara muka mereka menjadikan portal lebih menarik.

Tujuan

"Tujuan utama portal adalah untuk memberikan setiap pengguna pandangan dan aplikasi korporat yang dipersonalisasi dan bersepadu," lapor laman web Pengurusan Maklumat. Laman web portal yang berjaya menawarkan lebih daripada sekadar kandungan ringkas, mereka menawarkan banyak perkhidmatan lain termasuk e-mel, sembang, penyortiran dan carian yang sangat disesuaikan, dan cara yang tidak berkesudahan untuk memperibadikan kandungan anda. Maklumat dan pilihan peribadi pengguna kemudian dapat digunakan untuk mengarahkan iklan yang disasarkan dan lebih berjaya.

Portal Umum

Portal umum menarik jumlah lalu lintas yang sangat tinggi, biasanya berpuluh-puluh juta kunjungan setiap bulan, untuk mendapatkan maklumat umum, pelbagai kandungan atau perkhidmatan. Enjin carian dan laman web yang menyokong banyak kandungan bagus untuk pengiklan kerana trafik yang tinggi meningkatkan keuntungan iklan. Untuk mengekalkan bahagian pasaran, beberapa laman web portal menawarkan perkhidmatan peribadi seperti portfolio saham, berita dan maklumat tempatan.

Portal Khas Dan Peribadi

Langkah seterusnya adalah membolehkan pengguna memperibadikan antara muka dan pengalaman mereka melalui portal yang diperibadikan. Ini meningkatkan maklumat umum yang ditawarkan di portal umum. Dengan pemperibadian, anda kini dapat menyokong model khusus. Ini bergantung pada pangkalan pengguna yang jelas dan bukannya jumlah pengguna yang tinggi. Laman web yang fokus menarik kumpulan pengiklan tertentu yang bersedia membayar premium yang lebih tinggi untuk menjangkau khalayak tertentu.

Portal Mendatar, Vertikal, Perkaitan

Portal mendatar adalah semua yang menawarkan banyak maklumat kepada pelbagai pengunjung untuk menjual ruang kepada pengiklan. Portal menegak mengkhususkan diri dalam bidang tertentu dan menjana pendapatan melalui pengiklanan khusus dan melalui sumber tambahan seperti komisen. Portal afiniti menawarkan kandungan dan perkhidmatan yang jauh lebih mendalam, termasuk rangkaian dan perdagangan, dan mesti bergantung pada sumber pendapatan tambahan di luar pengiklanan, sering mengenakan yuran keahlian.