Bolehkah Anda Mengedit Waktu Video di YouTube?

Untuk membuat pengeditan mudah pada video YouTube, anda boleh menggunakan Editor Video YouTube dalam talian. Dengan editor ini, anda boleh memotong bahagian video, atau memotong awal atau akhir klip untuk memendekkan jumlah masa tayangan. Anda juga boleh memanjangkan klip video sehingga melebihi panjang asalnya, yang menyebabkan video itu berulang. Penyuntingan video profesional memerlukan penggunaan perisian khusus, tetapi penyunting dalam talian membolehkan anda mengubah video syarikat anda tanpa menghabiskan masa yang diperlukan untuk menyandikan semula dan memuat naiknya semula.

1

Log masuk ke YouTube dan klik "Muat naik." Sekiranya anda perlu memuat naik video baru untuk diedit, lakukan dahulu dan kemudian kembali ke skrin Muat Naik.

2

Klik "Edit" di menu sebelah kanan di bawah "Penyunting video."

3

Seret video yang ingin anda edit dari kotak klip ke slot "Seret video ke sini" pada garis masa. Tab lalai pada kotak klip menunjukkan video anda sendiri. Untuk melihat video orang lain yang dilesenkan dengan Creative Commons, klik tab "CC".

4

Letakkan tetikus di atas klip video pada garis masa untuk melihat alat. Klik "Split," ikon gunting.

5

Gerakkan kursor ke kiri dan kanan di sepanjang garis masa untuk mencari tempat yang ingin anda potong. Semasa anda menggerakkan tetikus, tetingkap pratonton di atas menunjukkan masa yang dipilih untuk membantu anda mengenal pasti kedudukan yang betul.

6

Klik pada klip untuk memisahkannya pada titik yang dipilih. Ini membahagikan klip menjadi dua bahagian yang terpisah pada garis masa.

7

Letakkan tetikus di atas bahagian yang ingin anda hapus dan klik "X" di sudut kanan atas klip. Ini meninggalkan anda dengan bahagian video yang tinggal. Sekiranya anda perlu memotongnya lebih lanjut, ulangi proses pemisahan dan hapus bahagian lain.

8

Ketik nama untuk video yang diedit di kotak teks dan klik "Terbitkan" untuk menyiarkan video yang diubah suai di YouTube.