Cara Memeriksa Status SSN

Salah satu perkara pertama yang dilakukan oleh pekerja yang baru diambil adalah mengisi Borang I-9, Pengesahan Kelayakan Pekerjaan. Pentadbiran Keselamatan Sosial mengesyorkan agar perniagaan memeriksa status nombor Jaminan Sosial setiap pekerja untuk mengesahkan bahawa ia sepadan dengan nombor yang ada di dalam fail dengan Pentadbiran Keselamatan Sosial. Jika tidak, pekerja tersebut mungkin tidak dikreditkan dengan baik untuk sumbangannya kepada Jaminan Sosial melalui cukai gaji. Di samping itu, anda mungkin menanggung perbelanjaan pemprosesan gaji tambahan jika anda menghantar borang dengan maklumat yang salah. Hanya perniagaan anda atau pihak ketiga yang mengendalikan pelaporan gaji tahunan anda yang boleh memeriksa status SSN secara sah.

1

Kaji sebab undang-undang untuk memeriksa status SSN. Di bawah peraturan Pentadbiran Keselamatan Sosial, Sistem Pengesahan Nombor Jaminan Sosial hanya boleh digunakan untuk mengesahkan SSN untuk tujuan pelaporan gaji. Ia tidak boleh digunakan untuk alasan lain, termasuk pemeriksaan kredit atau pengesahan identiti. Sekiranya nama dan nombor tidak sepadan, itu tidak menunjukkan status imigresen yang salah atau dipersoalkan. Pentadbiran Jaminan Sosial boleh mencabut hak untuk menggunakan sistem pengesahan kerana melanggar peraturan ini.

2

Daftarkan perniagaan anda dengan Perkhidmatan Perniagaan Jaminan Sosial Dalam Talian. Pergi ke laman web Jaminan Sosial (socialsecurity.gov) dan pilih Perkhidmatan Perniagaan Dalam Talian. Ikuti arahan untuk melengkapkan borang permohonan, pilih kata laluan dan terima ID pengguna. Beberapa pengguna baru diminta untuk menyelesaikan pendaftaran melalui telefon. Seterusnya, minta kod Akses dan Pengaktifan anda. Sebaik sahaja anda menerima kod ini, anda boleh memeriksa status SSN.

3

Log masuk ke Perkhidmatan Perniagaan dalam talian dan pilih Sistem Pengesahan Nombor Jaminan Sosial. Pilih Hasil Kunci Langsung untuk mendapatkan hasil segera.

4

Masukkan Nombor Pengenalan Majikan anda, Nombor Jaminan Sosial pekerja dan nama depan dan belakang pekerja. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh memasukkan nama tengah, akhiran dan tarikh lahir pekerja. Anda boleh memeriksa sehingga 10 SSN sekaligus. Tidak ada batasan untuk berapa kali anda boleh menghantar Kumpulan Nombor Keselamatan Sosial yang baru.

5

Sahkan bahawa anda memasukkan maklumat dengan betul jika anda tidak sepadan. Anda juga boleh meminta untuk melihat kad Jaminan Sosial pekerja untuk mengesahkan nombor tersebut. Sekiranya anda masih tidak dapat menandingi, minta pekerja menghubungi pejabat Jaminan Sosial tempatan untuk mendapatkan bantuan.