Bagaimana Mengetahui Apa Yang Menggunakan Ruang pada Hard Drive

Setiap fail di komputer anda menggunakan ruang cakera keras, tetapi fail besar menggunakan jumlah simpanan yang tidak seimbang. Sebagai contoh, diperlukan sekitar 4.000 gambar 1MB untuk menyamai satu fail ISO 4GB. Oleh itu, untuk mengetahui apa yang menggunakan ruang cakera keras komputer anda, kenali dahulu fail terbesar di komputer anda menggunakan ciri carian bersepadu Penjelajah Fail.

1

Tekan "Win-E" untuk membuka Windows 8's File Explorer dalam mod desktop.

2

Klik dua kali pemacu "C:" untuk mengehadkan carian ke partisi Windows utama anda atau membiarkan "Komputer" lalai terpilih untuk mencari semua partisi di komputer anda.

3

Ketik "size:> 1GB" di medan carian kanan atas untuk mula mencari fail besar secara automatik. Anda boleh menyesuaikan nombor itu seperti yang anda perlukan, seperti menggunakan "size:> 500MB" untuk mencari fail yang lebih besar dari 500MB atau "size:> 4GB" untuk mencari fail 4GB atau lebih besar. Pencarian boleh memakan masa beberapa minit, terutama ketika mencari di luar lokasi yang diindeks, seperti perpustakaan anda.

4

Klik tab "Lihat", pilih "Urutkan mengikut," dan kemudian klik "Saiz" untuk menyusun hasil carian mengikut ukuran. Lihat di bahagian atas senarai untuk fail terbesar.