Mencetak Dari Dokumen Google Mengunci Pencetak Saya

Sekiranya anda menghadapi masalah mencetak dari Dokumen Google (juga dikenali sebagai Google Drive), penting untuk mengatasi masalah ini secepat mungkin untuk meminimumkan kesan terhadap produktiviti dan keuntungan perniagaan. Punca masalah mungkin terletak pada penyemak imbas Web, pelanjutan yang digunakan atau penyediaan pencetak anda.

Menyelesaikan masalah Penyemak Imbas

Satu kemungkinan untuk masalah tersebut adalah masalah pepijat atau ketidaksesuaian dengan penyemak imbas Web anda. Ini lebih mungkin berlaku sekiranya Google Docs mencetak dengan betul dari penyemak imbas alternatif dan dari aplikasi lain. Pastikan anda menjalankan versi terkini aplikasi penyemak imbas pilihan anda dan, jika perlu, hapus pemasangan dan pasang semula perisian, dengan itu memperbaiki dan mengganti fail dan tetapan utamanya. Memuat turun fail yang dimaksudkan sebagai PDF terlebih dahulu dan kemudian mencetak dokumen ini juga membolehkan anda mengelakkan masalah yang anda alami.

Penyelesaian Masalah Pelanjutan Penyemak Imbas

Sekiranya penyemak imbas itu sendiri tidak salah, sambungan atau pemalam yang berjalan di atasnya mungkin. Buka pengurus add-on penyemak imbas anda dan matikan sambungan satu per satu, mulakan semula penyemak imbas setiap kali untuk melihat apakah masalahnya diselesaikan. Perhatikan sambungan yang berkaitan dengan Dokumen Google atau output bercetak. Sekiranya anda menemui peluasan yang salah, periksa laman web pembangun untuk memperbaiki pepijat dan laporkan masalahnya.

Menyelesaikan masalah Pencetak

Sebab lain yang berpotensi adalah bug dalam perisian pencetak yang menghalangnya daripada memahami output Google Docs dengan betul. Muat turun dan pasang pemacu terkini untuk peranti yang anda dapati di laman web rasmi pengeluar. Sekiranya masalah berlanjutan, hapus pemasangan pencetak dari halaman Peranti dan Pencetak pada Panel Kawalan dan pasang semula pencetak dari awal. Kedua prosedur ini menggantikan fail pencetak yang rosak, tambahkan kemas kini keserasian terbaru untuk peranti dan gunakan pembetulan pepijat terbaru dari pengeluar. Oleh kerana Google Docs adalah aplikasi perisian yang dikemas kini secara berkala, pencetak anda mungkin memerlukan kemas kini terkini untuk berfungsi dengan betul.

Petua Penyelesaian Masalah Lebih Lanjut

Periksa halaman Masalah Umum Google Drive di Web untuk memeriksa pepijat yang disedari dan diusahakan oleh pasukan Google. Sekiranya masalah baru-baru ini mulai berlaku (misalnya, setelah perubahan perkakasan atau perisian utama), maka alat Pemulihan Sistem Windows dapat menyelesaikan masalah tersebut, yang membolehkan anda mengembalikan konfigurasi sistem operasi ke titik waktu sebelumnya. Sebagai tambahan, Microsoft menawarkan alat penyelesaian masalah percetakan Fixit automatik, tersedia sebagai muat turun percuma, yang mungkin juga membantu.