Komputer Tidak Akan Dihidupkan Setelah Terhenti Daripada Palamnya

Kegagalan kuasa komputer boleh menyebabkan orang panik jika mereka tidak menyelesaikan masalah dengan betul. Masalah biasa menyebabkan komputer tidak dapat dihidupkan atau gagal sebelum sistem operasi dimulakan. Kegagalan boleh berlaku pada bila-bila masa dalam urutan but dan kadang-kadang boleh melibatkan pelbagai komponen sistem. Sebelum anda mengganggu komputer, anda harus mempertimbangkan penyelesaian masalah asas.

Lonjakan kuasa

Papan induk boleh berjalan dalam mod tidur di mana kuasa terus dibekalkan ke papan. Sebarang lonjakan kuasa boleh merosakkan motherboard sistem, yang boleh menyebabkan banyak komponen gagal. Cuba cabut kabel kuasa dari bahagian belakang komputer anda selama 30 saat. Menggunakan bekalan kuasa yang tidak putus-putus dan alat perlindungan lonjakan dapat membantu melindungi elektronik dan mencegah kemungkinan kerosakan akibat kegagalan kuasa. Sekiranya ini tidak berfungsi, pertimbangkan unit bekalan kuasa PC.

Bekalan Kuasa

Banyak PC moden memerlukan unit bekalan kuasa beralih watt tinggi. Sekiranya kuasa yang diperlukan tidak dihantar ke papan induk, komputer akan gagal dimulakan. Titik kegagalan biasa untuk komputer desktop adalah kotak bekalan kuasa itu sendiri. Sekiranya sistem tidak dihidupkan atau terus dihidupkan semula, pertimbangkan bekalan kuasa, yang biasanya boleh diganti dengan harga sekitar $ 50 di kebanyakan kedai runcit komputer.

Papan induk

Papan induk masa kini mempunyai banyak alat diagnostik canggih. Salah satunya adalah sistem bip berkod ringkas. Sekiranya komputer akan dihidupkan tetapi tidak menghidupkan monitor atau komponen lain, anda mungkin ingin meneliti kod bip motherboard. Kod bip berbunyi apabila terdapat ralat yang dikesan oleh urutan Power-On Self-Test (POST) motherboard.

Juruteknik Komputer

Sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan teknikal untuk melampaui langkah penyelesaian masalah asas ini, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan seorang profesional. Juruteknik komputer dapat mendiagnosis dan memperbaiki masalah dengan betul mengikut panduan kilang. Penolakan sendiri bahagian dalaman komputer anda boleh membatalkan jaminan pengeluar.