Cara Membuat Spreadsheet Bayar Akaun

Penjejakan penghutang akaun anda penting, kerana anda memerlukan pendapatan untuk memastikan perniagaan anda berjalan. Sekiranya anda tidak melacak akaun anda yang perlu dibayar dengan teliti, anda boleh berakhir dengan hutang yang mendalam, kredit buruk dan kekurangan bekalan. Membuat fail penuaan hutang akaun dalam aplikasi spreadsheet kegemaran anda akan membantu anda memantau akaun anda yang perlu dibayar sehingga anda tahu bil apa yang mesti anda bayar terlebih dahulu dan juga bagaimana anda berada di mana-mana akaun tertunggak.

1

Mulakan aplikasi spreadsheet anda seperti Microsoft Excel, OpenOffice Calc atau KSpread. Buka hamparan kosong yang baru. Masukkan tajuk halaman, jika dikehendaki, beri tajuk spreadsheet "Penuaan Bayaran Akaun."

2

Buat baris tajuk di bahagian atas hamparan. Namakan lajur pertama "Pembekal" atau "Penjual." Namakan dua lajur berikutnya "Tarikh Pembayaran Terakhir" dan "Jumlah Bayaran Terakhir."

3

Gunakan empat lajur seterusnya untuk mengesan hutang semasa. Namakan lajur "0-30 Hari", "31-60 Hari", "61-90 Hari" dan "Lebih dari 90 Hari." Lajur ini akan membantu anda menentukan bil mana yang telah jatuh tempo dan oleh itu menjadi keutamaan daripada yang lain.

4

Buat baris di bahagian bawah halaman hamparan anda yang memaparkan jumlah lajur. Masukkan formula untuk setiap empat lajur hutang semasa menjumlahkan setiap lajur secara berasingan. Ini akan menunjukkan sekilas jumlah amaun anda yang perlu dibayar untuk setiap tempoh.

5

Namakan lajur terakhir "Jumlah Hutang." Masukkan formula untuk setiap sel di lajur ini dengan menambahkan jumlah pada lajur keempat hingga ketujuh dan mengurangkan jumlahnya di lajur ketiga. Contohnya, dalam MS Excel atau OpenOffice Calc, anda mungkin menggunakan formula "= D2 + E2 + F2 + G2-C2."

6

Simpan hamparan sebelum anda menutupnya. Gunakan spreadsheet dengan memasukkan dan mengemas kini data setiap bulan. Sekiranya aplikasi spreadsheet anda membolehkan anda membuat banyak spreadsheet dalam satu buku kerja, anda mungkin ingin membuat tab yang berbeza untuk setiap bulan, membawa meja yang sama dan memindahkan jumlah yang perlu dibayar ke lajur yang sesuai.